Почело тестирање деце за сензорну собу у Апатину

АПАТИН: Почело је тестирање деце у Апатину који испуњавају услове за боравак у сензорној соби и логопедско- дефектолошком кабинету, простора који је недавно изграђен на иницијативу локалне самоупаве и Центра за социјални рад Апатин, а пружа додатну подршку деци и родитељима чија деца имају тешкоћа у развоју.
с
Фото: Општина Апатин/Николина Сучевић

Директорица Центра за социјални рад Апатин Николина Сучевић каже да су ушли у прву фазу рада у сензорној соби и логопедско-дефектолошком кабинету, а она се односи на тестирање и процену деце која имају потребу да се додатно укључују у логопедско-дефектолошке третмане или третмане сензорне реинтеграције.

-Почињемо рад са децом којој је на основу мишљење интересорне комисије неопходна додатна помоћ и подршка, у почетку ће се радити са млађом децом, да би се касније проширивао опсег деце која ће користити додатне услуге- каже Сучевић.

Она појашњава да деци предшколског и ранијег школског узраста је и најпотребнији широк третман, односно имају највише потребе за учесталим третманима, јер они дају боље резултате.

-До сада је била ситуација да због недостатка кадра, децу којој је потребан додатан или интезиван третман, родитељи воде у Сомбор или друге градове, а сада ће се сва услуга моћи пружати у Апатину. Цео пројекат финансира општина Апатин, те родитељи неће имати додатних трошкова - каже Николина Сучевић

Тренутно се тестирање и процена ради са сваким дететом појединачно узимањем анамнезе од родитеља и проценом способности деце да би се створила шира слику о томе шта је деци најнеопходније.

-Стручни кадар који ће бити ангажован у логопедско-дефектолошком кабинету бираће се пре свега на основу потреба детета, тако да када се заврши циклус тестирања и процене, биће јасно колика ће бити потреба дефектолога, логопеда, соматопеда и других стручних кадрова који ће пружати подршку деци и родитељима- наводи Сучевић.       

М. Сћ

 

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести