Почео “Совембар”, средњошколци учили о заштићеним врстама

Предавањем о заштићеним врстама птица на територији града Кикинде у Економско-трговинској школи, почео је 8. “Совембар”.
1
Фото: kikinda.org.rs

Мирослава Крнић, секретарка Секратаријата за заштиту животне средине, пољопривреде и руралног развоја, кроз презентацију и анимирани филм, упознала је средњошколце са природном еколошким богатством Кикинде.

„Поред сова на градском тргу, две трећине птица на “Пашњацима велике дропље” су заштићене и угрожене врсте. Мало је и познато да се једино гнездо орла крсташа у Србији налази управо на “Пашњаку велике дропље”. Циљ ових предавања је да се деца едукују о томе шта ми заправо имамо, да науче како да заштите животиње, али и да пренесу вест о овоме како би други дошли да виде оно по чему смо ми јединствени и препознатљиви. Поред тога, ђацима ћемо представити све што смо ми у протеклих десетак година урадили у области промоције, заштите и очувања заштићених врста“, објаснила је она.

Секретарка је подсетила да је град Кикинда у претходном периоду донео различите акте и одлуке у циљу очувања природног богатства. Поред тога, представници ресорног Секретаријата су учествовали у синхорном бројању јединки, бавили су се мониторингом јединки које су на подручју града и гнездећим популацијама, а и развили су сарадња са Центром за заштиту сова Србије. С обзиром на то да је основни циљ “Совембра” едукација младих, лекција о заштићеним птицама није у потпуности непозната средњошколцима.

“Знам да је Кикинда највеће градско зимовалиште сова утина на свету. Морамо да их чувамо, а то ћемо постићи тако што нећемо загађивати животну средину“, објаснила је Дуња Стеванов, ученица Економско-трговинске школе. Предавање о заштићеним врстама птица биће организовано у свим основним и средњим школама до краја новембра.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести