Почиње обнова спомен –амфитеатра Педагошког факултета у Сомбору

СОМБОР: Као што је то јесенас и најављивано, коначно ће почети обнова руинираног спомен-амфитеатра испред здања Педагошког факултета у Сомбору.
1
Фото: Комплекс је дело архитекте Богдана Богдановића и мозаичара Александра Томашевића

Овај комплекс је бројним генерацијама „препарандиста“, односно студената прво Педагошке академије а потом Учитељског па Педгошког факултета представљао омиљено место за тренутке одмора од учења, док је ђацима суседне Основе школе „Аврам Мразовић“ био место за игру и несташлуке, својеврсно вежбалиште.

Сомборска градоначелница Душанка Голубовић, в.д. директора Управе за имовину Аутономне покрајине Војводине Маја Стојилковић и декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Жељко Вучковић потписали су Уговор о финансирању радова на реконструкцији и санацији објеката културе – амфитеатра (летње позорнице) и спомен-обележја Мразовићевој азбуци.

Иницијатива за обнову објеката културе испред Педагошког факултета потекла је од локалне самоуправе, а потписивањем уговора коначно су створени услови да се почне са реконструкцијом споменика који је подигнут 60-их година прошлог века, непосредно по изградњи данашње главне факултетске зграде.

- У жељи Града Сомбора да оплемени овај простор, сачува културно наслеђе али створи и једну посебну мултифункционалну средину која ће објединити бројне установе образовања, обезбеђена је сагласност Покрајинске владе и Педагошког факултета, пројектна документација и финансијска средства како би се кренуло у реконструкцију - поручила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Фото: Мразовићева азбука у мозаику од клинкер-опеке

Цео споменички комплекс, који би се према незваничним информацијама реконструисао по идејном пројекту овдашњег архитекте Мирослава Јоргачевића, чини амфитетар и коцке од црвене клинкер-опеке које, захваљујући мозаицима, представљају такозваних четрдесет слова Мразовићеве азбуке. Ово култно место окупљања за многе генерације будућих учитеља и васпитача, средњошколаца и основаца, као и свих младих Сомбораца дело је Богдана Богдановића, једног од највећих југословенских аутора споменичке архитектуре, као и чувеног мозаичара Александара Томашевића.

Потписници споразума о финансирању реконструктиних радова нису обелоданили о којој се суми новца ради, потребног и обезбеђеног не би ли се вратио сјај комплексу коју одавно представља топоним добро познат свим Сомборцима, али и некадашњим студентима наследника гласовите Препарандије, Педагошког факултета. Исто тако, за сада, не зна се ни када би радови могли да отпочну, па самим тим ни када ће спомен-амфитеатру, који глорификује дело оснивача Препарандије, поред Доситеја Обрадовића најчувенијег нововеког српског просветитеља Аврама Мразовића, бити враћен стари сјај.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести