Почиње реконструкција центра Темерина

ТЕМЕРИН: Партерно уређење дела центра Темерина требало би да почне за око месец дана, односно, чим се изабере извођач радова за инвестицију вредну 470 милиона динара, која ће променити изглед места и допринети да Темерин изгледа као градска средина - казао је председник општине Темерин Ђуро Жига на промоцији пројекта.
д
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Инвестиција је за сада општинска, казао је Жига, и навео да ће се, како буду радови одмицали, видети да ли ће у овом  великом подухвату локална самоуправа имати подршку у погледу финансија са покрајинског и републичког нивоа.

Споменик „Слобода” неће током радова бити померан, већ само рестауриран, како би би му се вратио првобитан изглед. Љуљашке и клацкаице  у парку испред општинске зграде, које малишани из оближњих стамбених  зграда користе за игру,  биће премештене испред Библиотеке, где треба да буде изграђено дечје игралиште по идејном пројекту, чија је израда у току.

- Оно по чемо ће се, између осталог, нови изглед центра разликовати од постојећег, огледаће се и у простору на којем ће бити места за мини концерте, позоришне представе, приредбе… током дана, док ће простор бити оплемењен фонтаном – рекао је Ђуро Жига.

Главни пројектант, дипломирани инжењер архитектуре Дубравка Ђукановић казала је да ће се пројакт реконструкције центра Темерина радити у три фазе, и да се очекује да се ове године заврши прва половина прве фазе, а догодине у потпуности први део пројекта.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

- Идеја је да до  2019. године буде завршена прва фаза радова а то подразумева изградњу трга испред општине и трга испред Културног центра и половина Улице Петефи Шандора према Новосадској улици .

По речима главне пројектанткиње центар Темерина састојаће се из два трга, а Улица Народног фронта ће бити повезива са старим парком и добиће дрвореде у три реда.


Сеча старих стабала

Оно што знатижељне интересује у вези радова јесте и шта ће бити са вишедеценијским стаблима у близини места означеног за реконструкцију. Главна пројектанткиња Дубравка Ђукановић казала је да ће у првој фази од 99 стабала остати 13, а 66 ће бити посечено.

- У току израде пројекта по годишњим добима надгледали смо биљни свет и установили да је дрвеће болесно, крошња густа, саднице непримерене за место где се налазе. Уместо тог дрвећа, али и  дуж новоизграђеног простора биће посађено ново зеленило, чак 1.200 садница.


- Троредна стабла красиће и Улицу Петефи Шандора која ће бити потпуно трасфоримисана да би добила првобитни изглед са фотографија с почетка 20. века. План је да улица добије историјски изглед као некада, па ће бити подигнута зелена трасверзала са троредним дрворедом – казала је главна пројектанткиња Ђукановић и подвукла да је у пројекту важно и што ће простор у реконструкцији бити комунално опремњен у свим сегментима.

Прва фаза коштаће 170 милиона, а први део те фазе око 80 милиона. - Ово је велики подухват у финансијском и грађевинском погледу. Реално би било очекивати уколико финансије дозвољавају да се пројекат заврши за три године, односно сваке године по једна фаза, због обимних радова. Али и стога што живот грађана не може стати , кретање  људи и аутомобила мора бити обезбеђено и током извођења грађевинских радова, па је фазни рад неизбежан – подвукла је Дубравка Ђукановић.

З. Делић

 

Пројекат „Темеринска хроника” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине Темерин.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести