Покрајина локалним самоуправама ОБЕЗБЕДИЛА нову опрему ЗА РЕЦИКЛАЖУ и КОМУНАЛНИ ОТПАД

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине закључио је са Градом Суботицом и општинама Бачка Топола, Сента, Мали Иђош, Чока и Нови Кнежевац уговоре о давању на коришћење опреме за сакупљање и рециклажу отпада – канти и контејнера за комунални отпад.
1
Фото: Покрајинска влада

Уговоре је са представницима локалних самоуправа, у Градској кући у Суботици, потписао покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег.

Секретар Ерцег нагласио је том приликом да је реч о значајној подршци у области заштите животне средине како Суботици, тако и локалним самоуправама које гравитирају према Регионалној депонији.

Град Суботица добиће 17.230 плавих канти, запремине 120 литара, и 35 зелених контејнера, запремине 1.100 литара. С друге стране, локалне самоуправе које гравитирају према Депонији потписале су уговоре за недостајуће зелене канте за сакупљање мешовитог комуналног отпада, запремине 120 литара, као и део контејнера.

„Доделом плавих канти за суви отпад у Суботици смо заокружили процес примарне сепарације, будући да је прошле године Град добио и зелене канте за мешовити комунални отпад који се у овом тренутку не користи као рециклабилни“, рекао је Ерцег и додао да ће се на тај начин поспешити рад Регионалне депоније, подићи степен искоришћености отпада, те испунити и обавезе које следе из Поглавља 27.

Секретар је најавио да ће до краја године и за остале локалне самоуправе у том региону бити обезбеђене плаве канте од 120 литара.

„У овом региону, који је први исходовао интегрисану дозволу по свим стандардима и пратећим садржајима, увођењем линије за сепарацију отпада, биће уведена и примарна сепарација, коју до сада нисмо имали, осим рециклажних острва“, рекао је Ерцег.

Фото: Покрајинска влада

Он је најавио да ће следеће године почети изградња нових регионалних система за управљање комуналним отпадом на територији Војводине.

„У буџету за 2024. годину биће планирана средства за куповину камиона ауто-смећара, чиме ће се додатно помоћи општинама и јавним предузећима у набавци опреме“, казао је Ерцег.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић истакао је да ће тај град добијањем ове опреме увести нове кориснике у систем прикупљања комуналног отпада.

„Имаћемо квалитетнију заштиту животне средине, већи комунални ред и лакше одношење комуналног отпада“, изјавио је Бакић.

Градоначелник је подсетио на то да је Регионална депонија након добијених употребних и водних дозвола, почетком новембра 2022. године од Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине добила и интегрисану дозволу чиме је стекла могућност да поред комуналног отпада управља и индустријским неопасним отпадом.

Према Бакићевим речима, то значи да ће и у наредних десет година Регионална депонија моћи да прикупља индустријски  отпад, да сарађује са индустријом и склапа послове са трећим лицима.

Бакић је нагласио да ускоро следи реконструкција и проширење Биковачког пута, инвестиција од 450 милиона динара.

„То ће поред квалитетнијег и безбеднијег саобраћаја, омогућити и лакши транспорт комуналног и индустријског неопасног отпада од града до Регионалне депоније“, навео је Бакић.

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести