Полиција апелује да се смире тензије због миграната на улицама Сомбора

СОМБОР: Око 150 Сомбораца у четвртак увече је, други пут за редом, одржало протесте на главном градском Тргу Светог тројства, као и протестну шетњу којом су исказали своје негодовање због већег броја миграната на улицама града и наводних проблема који они узрокују домицилном становништву.
д
Фото: Dnevnik.rs

Они су протестовали и пред здањем администрације локалне самоуправе, Скупштине града, односно Жупаније. За разлику од претходног дана протестантима се обратио Миле Сузић, начелник Одељења полиције Полицијске управе Сомбор, који их је позвао да се за све проблеме који би евентуално искрсли у контакту са мигрантима обрате управо сомборској полицији. Полиција је, наиме, након својеврсне рације по улицама града током четвртка у седам аутобуса превезла неколико стотина миграната у Прихватни центар у Прешево.

Подсећајући да је полицији у интересу, уосталом као и свима, да се у Сомбору безбедно живи, он је рекао да се предузимају све радње да тако и буде, уједно подсећајући окупљене на ескалацију сличног проблема током велике мигрантске кризе 2016. године и навео да је од тада било мирно све до пре пар дана.

- Ескалирало је све након рада по питању миграната на територијама других општина у Србији, па се проблем просто прелио овде када су лица мигрантске популације дошла на подручје Суботице, Кикинде и Сомбора – појаснио је начелник Сузић, по чијим је речима то полиција уочила и предузела адекватне радње. - Немојте мислити да је акција од јутрос плод вашег окупљања. То је била акција која је раније планирана и одобрена уз сагласности одређених министарстава, Комесаријата, а укључена је била и локална самоуправа. Мере и радње поводом миграната настављају да се и даље предузимају, али искључиво у складу са законом.

Фото: Dnevnik.rs

Начелник је нагласио да организовањем оваквих и сличних скупова грађани само одмажу, пошто полиција у том случају мора да ради са смањеним бројем припадника, пошто се ангажује на додатним пословима као што је осигурање протестних окупљања. Уједно, Сузић је замолио грађане да, уколико већ до њих долази, окупљања буду организована како је то законом прописано као и да се избегне сваки вид испољавања нетолеранције, али и указао на све чешће прекршаје које чине и сами поједини Сомборци изнајмљујући мигрантима станове, салаше и друге објекте.


Дигитална параноја

Као својеврсни генератор протестног окупљања Сомбораца искристалисала се група „Сви ми који смо против миграната“ на друштвеној мрежи Фејсбук. Поред, реално оправдане забринутости због очигледно повећаног броја миграната на улицама Сомбора, бројне објаве, махом анонимне, односно под лажним „ницк“-овима, врвеле су лажним вестима од оних које говоре о наводним мигрантским добацивањима, псовањима, насртајима на децу, жене, упадима у куће Сомбораца ( што је овдашња полиција незванично, али одлучно демантовала), па до оних потпуно бизарних о наводним терористичко-yихадистичким ћелијама, па чак и силовањима и пуцњавама, али и позивима Сомборцима да фотографишу мигранте и физички се обрачунавају са њима без обзира где их и када затекну, што, на жалост, проналази плодно тле код млађе популације Сомбораца.


Релативно умирени објашњењем представника полиције, окупљени су затражили да се у Сомбору ипак појаве и представници виших нивоа надлежних власти како би добили одговоре у вези овог проблема, задржавајући себи право да ипак наставе са протестним окупљањима. На жалост, чак и током самог скупа на оближњој главној градској Улици Краља Петра Првог долазило је до спорадичних вербалних, па и физичких сукобљавања овдашњих, већином млађих, становника са мигрантима.

У једном моменту, суочени са изливом беса демонстраната и потенцијалним насиљем, већа група миграната је одбила да напусти трговачки објекат „Идеа“ у згради некадашње Робне куће „Београд“ и поред чињенице да је овај трговачки објекат био пред крајем радног времена и затварањем својих врата за купце. На срећу, ова „опсада“ се завршила без иоле већих инцидената, па се десетак преплашених миграната убрзо упутило ка Прихватном центру Шикара.

М. Миљеновић

Vikendaš sa Ba…
30.11.2019 • 15:54
Nje tacno da smo bezbedni!Svaki dan cuvamo na smenu nase vikendice
i čamce.Malo malo pa privale u neku od kucica.Naravno,polomise sto stignu,popalise.Za njima moze samo da dodje ORIS ili slicni i da izvrse dezinfekciju.O kupanju i uživanju da ne pricamo!Nikom vise nije prijatno.Policiju smo svi iz kraja zvali nekoliko puta,rekli su nam da im NE MOGU NISTA!Pa o cemu gosp.nacelnik prica ??Koja policija?Pa migranti zasticeniji u Srbiji od nase dece.
Baračka Bezdan
30.11.2019 • 19:34
Imaju veća prava od nas ! slažem se sa vikendaš sa ba!!!!!
Милан
01.12.2019 • 11:11
11 пута ми је проваљено у викендицу у последње 3 године. Јасни су трагови који указују да су то били мигранти, сваки пут. Један чамац ми је заувек "нестао" и нови држим ван воде, у граду. Не пецам. Мадраце сам спалио и купио нове које сам опет спалио... Полицију сам звао 7 пута у вези крађа и провала, нема смисла их звати. Осигуравајућа друштва неће да нам осигурају викендице. О чему прича начелник? Каква безбедност?
Вањс
02.12.2019 • 00:02
Не требају нам мигранти који су освајачи. Плашим их се и на слици.
EUR/RSD 117.5631
Најновије вести