Половина државног земљишта издата у првом кругу у Кикинди

КИКИНДА: Поступак издавања државног пољопривредног земљишта завршен је у првом кругу.
kikinda zemlja1.jpg
Фото: Град Кикинда

Јавна надметања трајала су од 18. до 22. децембра, а заинтересованим произвођачима било је понуђено укупно 10.298 хектара.

Председник Комисије за спровођење поступка јавног надметања у закуп државног пољопривредног земљишта Петар Жигић каже да су лицитације протекле у фер и коректној атмосфери.

„У првом кругу је издата је половина државног земљишта и преостало је 5.434 хектара обрадивих површина, пашњака и ливада. Све док се не заврши поступак обраде и поделе уговора закупцима из првог круга, ресорно министарство неће давати сагласност за други круг јавних надметања“, каже Жигић и истиче да ће се потрудити да њихов део посла што пре обаве.

Фото: Град Кикинда

Највеће интересовање је и овога пута владало за земљиште у катастарској општини Банатска Топола, а скоро све парцеле су излицитиране.

„Од понуђених 1.438 хектара, за други круг је остало 65 хектара. Најмање неизвесности било је првог дана, када је одржано јавно надметање за земљиште у К.О. Сајан. Имали смо свега једну пријаву, а у закуп је издато само седам хектара. То значи да је преостало 1.334 хектара. Највиша постигнута цена на комплетном надметању је 71.868 динара, а радило се о парцелу у К.О. Иђош“, каже Жигић.

За други круг највише државне земље остало је у Мокрину и то 2.170 хектара.

У Иђошу ће предмет другог круга јавних надметања бити 703 хектара, у Кикинди 687, Башаиду 402, Банатском Великом Селу 43, а у Накову 21 хектар.

„Најмање парцела, свега осам хектара, преостало је у Новим Козарцима, а у Руском Селу тек један хектар“, напомиње Жигић.

Државно пољопривредно земљиште издаје се на годину дана.

М.Сћ

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Града Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града)

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести