Лепа је слика са њива када мак процвета, али производња мака није ни мало једноставна, како указује Ласло Калмар прилично је и ризична, што се потврдило у протеклом циклусу, а и сетва обављена ове јесени не обећава.
- Мак се сеје с јесени крајем октобра и почетком новембра када и пшеница. У марту је било смрзавања. Од осам јутара под маком три смо морали преорати, а и на површинама које смо задржали због ниских температура склоп биљака је проређен, после дуго није било кише, тако да је род десеткован, тек нешто више од трећине од уобичајеног, свега 150 килограма по јутру – каже Ласло Калмар. Због сличних проблема и код других узгајивача, мака сада нема довољно на тржишту, па је због тога и поскупео. У зрну се килограм продаје по 600 до 700 динара, млевени за 800 динара, а потржња је ових дана повећана због празника.
На површинама засејаним јесенас усев је негде никао, негде није. Мак после презимљавања треба неговати као и друге културе, шпартати, ручно окопавати и проређивати, а такође штитити и од болести. Породица Калмар увек сеје плави мак, сорту „Плави Дунав”. Роди од 300 до 1.000 килограма по хектару. Уз мак, на инсистирање купаца, Ирена Калмар је почела да прави и колаче, домаће штрудле са маком, а у понуди имају и маково уље.
М. Митровић