После 150 година Музеј у Белој Цркви у новом руху

БЕЛА ЦРКВА: Зграда белоцркванске музејске установе прави је архитектонски бисер, чува вредно наслеђе, а након радова који су у току, биће у прилици да ту баштину на прави начин и презентује.
с
Фото: Музеј у Белој Цркви

Простор за сталну поставку Музеја у Белој Цркви, површине од око 200 квадрата, коначно је дочекао прву озбиљнију санацију откако је цела зграда саграђена пре скоро 150 година.

Радови обухватају уређење комплетног ентеријера, односно замену електроинсталације, мењање подова и кречење простора, за шта је локална самоуправа издвојила око три милиона динара. С уређењем се почело још у децембру, а крај радова се очекује на јесен, након чега следи припрема и модернизација сталне поставке.

Фото: Музеј у Белој Цркви

- Музеј у Белој Цркви једна је од наших најзначајнијих институција с обзиром на чињеницу да је најстарија музејска делатност у Војводини забележана управо у Белој Цркви - подсетила је председница општине Виолета Симић, приликом обиласка радова. - Акценат смо ставили на сталну поставку музеја, јер она представља идентитет Беле Цркве кроз историју. Музеј је чувар богатог културно историјског наслеђа Беле Цркве, њене непосредне околине али и ширег простора, а стална поставка је репрезентативан приказ прошлости. Да би стална поставка засијала у пуном сјају, неопходни су ови радови на адаптацији простора. Тренутно се изводе молерско фарбарски радови, извађени су оштећени подови и изведени припремни радови за постављање новог паркета.

У складу са важношћу ове институције и чињенице да се налази у месту у ком живи око 7.000 становника, директор Народне библиотеке и Музеја у Белој Цркви Игор Вокоун каже да је посета задовољавајућа, али да, наравно, увек може да буде и боља.

Фото: Музеј у Белој Цркви

- Имамо пристојну посету што се тиче Белоцрквана, а не треба да заборавимо ни на туристе који нам долазе. Такође, имамо и лепу сарадњу са основним и средњим школама, те наставници и професори доводе своје ђаке, а и ми некад организујемо радионице и часове у Музеју - наводи Вокоун.

Како би се приближили новој публици и новијем времену, Музеј ће изменама у сталној поставци увести неке новине које ће посетиоцима омогућити да информације о одређеним садржајима пронађу у датом тренутку преко својих мобилних телефона или таблета.

- Наравно, ниједан дигитални садржај не може да замени оригиналне предмете, али посетиоци ће имати прилику да детаљније истраже о ономе што их занима, а и ми кустоси смо свакако ту за додатна тумачења - додаје директор Музеја, задовољан што је њихова установа прошле године добила и сајт, а у последње време постаје видљива и на друштвеним мрежама.

Како Вокоун најављује, по завршетку грађевинских радова у Музеју, прва изложба која ће бити постављена биће о руској емиграцији у Белој Цркви, а тачан датум накнадно ће бити познат.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести