После ванредног стања  у Сомбору: После кафића, отварају се и шалтери

СОМБОР: Након укидања ванредног стања у држави, узрокованог пандемијом коронавируса, живот се полако враћа у нормалне токове и у Сомбору, а један од показатеља је свакако и најава да ће колико од данас, уз мере превенције и заштите странака, почети са радом и готово све државне и локалне инстутиције.
1

Када се томе придода и нормализација месног и међуградског аутобуског саобраћаја, коју је овдашњи аутопревозник „Севертранс“ такође најавио, као и „предкоронска“ гужва у петак на Тргу Светог Тројства на који је измештена градска централна зелена „Пијаца у ланцима“, јасно је да се Сомборци враћају својим устаљеним навикама.Ипак, да места опуштању нема и поред нажалост масовно израженог, најблаже речено лаконског, односа према мерама самозаштите и превенције, сведоче званичне бројке повезане са ковид-19 на западу Бачке, према којима је последњих радних дана прошле седмице на територији четири локалне самоуправе забележено шест случајева новозаражених.

Наиме, након што су у четвртак објављена по два нова случаја оболелих у Кули и у Сомбору као седишту округа, регистрован је у петак још један оболели Куљанин, као и један становник општине Оyаци оболео од заразне болести ковид 19. Регистровано је по једно новозаражено лице па се сада укупан број позитивних особа на коронавирус попео на 22 у Кули, односно три у Оџацима по чему се ова општина изједначила са Апатином, док највећи број заражених, њих 33, има Сомбор.


Порез једина извесност

Потврђујући чувену америчку досетку да је једна од две неспорне животне извесности плаћање пореза, на званичном сајту сомборске локалне самоуправе су подсетили своје суграђане да је 15. мај крајњи рок за измирење ове врсте обавеза. Реч је о плаћању друге рате по основу пореза на имовину и других локалних јавних прихода за 2020. годину, уз упозорење да кашњење измирења ових обавеза као последицу има зарачунавање камата.


Мада ни током ванредног стања нису прекидали своју делатност, у редован ритам улазе и сомборски комуналци. Радници ЈКП „Зеленило“ претходних дана посветили су се кошењу јавних зелених површина, орезивању украсног шибља и уређењу цветних површина. Тако су косачице и тримери брујали на више локација у граду, почев од Првомајског булевара и Спортске улице, до Стапарског и Сончанског пута и гласовитих сомборских венаца који закриљују строги центар града. Комуналци „Зеленила“ орезују украсно шибље и грмове, односно, живе ограде, дуж варошких тротоара, коловоза и у парковима, док се у репрезентативном центру града, на Тргу Цара Уроша, односно простору испред седишта локалне самоуправе, Жупаније и Тргу Цара Лазара, увелико уређују постојеће и саде пролећне цветне површине.

Њихове колеге из ЈКП „Чистоћа“ су прошле седмице започеле са, иначе уобичајеном, а због пандемије одложеном, акцијом „Месец чистоће“ током које Сомборци и житељи околних насеља имају прилику да се реше кабастог кућног отпада који се евентуално нагомилао у протеклих годину дана. А да се живот у граду враћа у нормалне токове посведочили су и из ЈКП „Паркинг сервис“ који од петка поново наплаћују паркирање моторизованим Сомборцима и њиховим гостима.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести