Пошумљавање на 2,77 хектара у Пландишту

ПЛАНДИШТЕ: Општини Пландиште одобрена су средства за пошумљавање локација укупне вредности од непуна 2,5 милиона динара.
д
Фото: plandisteonline.com

Ова одлука је у складу са спроведеним Конкурсом Министарства заштите животне средине за суфинансирање реализације пројекта пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2021. години. Од укупне вредности пројекта, министарство из Зеленог фонда обезбедило је скоро два милиона динара, док је локална самоуправа из сопствених средстава обезбедила пола милиона динара.

Предвиђеним пројектом за пошумљавање опредељена је парцела код пречистача отпадних вода, укупне површине 2,77 хектара, као парцела која испуњава све стандарде и потребе за садњом аутохтоних врста садница.

- Захваљујући одличној сарадњи коју имамо са Министарством за заштиту животне средине Општина Пландиште успела је да кроз реализацију низа пројекта пошуми неколико хектара рекултивисаног земљишта и тако после више деценија покрене реализацију великог пројекта пошумљавања земљишта у нашој општини - изјавио председник општине Јован Репац.

Основни циљ овог пројекта је пошумљавање деградираног и ерозивног земљишта, стварање ветрозаштитног појаса и спречавање формирања дивљих депонија. Оваквим пројектима ствара се могућност формирања својеврсних зелених оаза, унапређује природни биодиверзитет и повећавају се површине под засадом шума.

С обзиром на то да Општина Пландиште спада у подручја са најмањиим процентом шумовитости, са свега 0,5 одсто засада под шумом, рализација овог пројекта биће од велике важности за унапређење и подизање шума на нашој територији, закључио је Репац.

Л. Р.

 

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести