ПОШУМЉАВАЊЕ ВОЈВОДИНЕ 4.800 садница за Таванкутску шуму

СУБОТИЦА: „Засади дрво“ назив је акције која ће да се реализује 17. новембра у Србији, а у плану је да  волонтери и запослени у ЈП „Војводинашуме“ заједно засаде око 11.000 садница храста лужњака и црног бора на подручју Суботичке пешчаре, Оџака и Апатина.  
suma
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, ilustracija)

У плану је да се на три хектара пошуми Таванкутска шума са 4.800 стабала.

Шефица Шумске управе у Суботици, Оливера Перкучин каже да у Суботичкој пешчари има око 3.700 хектара под шумом, а остало су ливаде које се налазе под одређеним степеном заштите.

„Суботичке шуме су предео од изузетних одлика, што значи да постоје пешчарске врсте које су заштићене на тим теренима и стога не могу ни бити пошумљене. До сада није било сличних акција пошумљавања, односно у онима  у којима учествују волонтери углавном су то били појединачни случајеви. Ове године ми учествујемо у акцији „Засади дрво“ као јавно предузеће и Шумско газдинство Сомбор на три локације. Волонтери ће доћи и засадити своју садницу, а ми ћемо је касније неговати и свако од волонтера ће добити од нас из Шумске управе по једну садницу бора да може да је засади у свом дворишту, врту, игралишту или некоме поклони“, рекла је шефица Шумске управе у Суботици, Оливера Перкучин.

Сви заинтересовани волонтери могу да се пријаве путем сајта: www.zasadidrvo.rs. Акција почиње 17. новембра у 10 часова, и то у више од 30 градова на територији  Републике Србије.

С. И.

Иван Голдбергер
25.10.2019 • 10:43
Sve će to da poseku sa traktorima i motorkama.
EUR/RSD 117.5782
Најновије вести