Поводом дана Општине Бачка Паланка почаст партизанима и црвеноармејцима

БАЧКА ПАЛАНКА: Делегација Општине Бачка Паланка, поводом Дана општине и ослобођења, 20. октобра, положила је венце на спомен обележја погинулима у Другом светском рату.
bp venac
Фото: Dnevnik.rs

По традицији овде су у дану сећања на слободу одају почасти и полажу венци и цвеће на споменик др Младену Стојановићу, на Руском гробљу, споменику Чамац на улазу у Бачку Паланку, Бази Стојаковића на споменик погинулима у борби за слободу у Новој Гајдобри.

“Ово је гест неизмерне захвалности за слободу коју су нам погинули борци даривали“, рекао је, између осталог, Мита Лачански, председник Скупштине општине Бачка Паланка приликом полагања венаца.

“Били су то људи који су знали да тајна слободе почива у храбрости. На овдашњем Руском гробљу, а за њих у туђини, сахрањени су припадници Црвене армије, који су овде, у Бачкој, вечности предали своју младост и недосањане снове из далеког завичаја. У Бази Стојаковића заувек су трагично покопане младости храбрих: Кларе Фејеш, Живка Поповића и Душана Видовића. Овде је и споменик назван Чамац, као симболика тих времена када су се борци превозили преко Дунава да би се борили на Сремском фронту. Дунав их је пренео, али многе није вратио“, подсетио је Лачански.

Сутра ће у Општини бити пријем за иностране делегације и биће потписана Повеља о братском повезивању општина Зубин Поток и Бачка Паланка. Предвиђено је и свечано отварање нове управне зграде словеначке компаније „Ковис“ која овде послује више од деценије и запошљава скоро стотину радника. На Свечаној седници Скупштине општине, поред осталог, биће уручене Октобарске награде организацијама и појединцима.

Текст и фото: М. Суџум

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести