Предавање у музеју града Бачке Паланке: Културни идентитет Рома очуван кроз векове

БАЧКА ПАЛАНКА: Предавање и концерт „Култура и уметност Рома“ композитора, педагога и редовног професора Академије уметности у Новом Саду, Зорана Мулића, одржани су у Музеју града Бачка Паланка.
д
Фото: Културни центар Бачка Паланка

Професор Зоран Мулић је причао о историјату Рома, њиховом пореклу и њиховим миграцијама кроз векове. У свом хиљадугодишњем расељењу из матице земље, Индије, тражећи сигурнији животни простор него што је то била Индија око 1100. године, погођена ратовима, немаштином и глађу, Роми су кренули у расељење. Где год су се затекли, пре свега на простору Европе, прихватали су веру, обичаје и традицију домицилних народа, но остајући верни свом генетском коду које су понели са собом као сведочанство из матичне земље, Индије. Иако скрајнути и одбацивани као народ, и најчешће на граници опстанка, Роми су задржали свој препознатљив начин живота, „живот народа луталице“, са мноштвом карактеристика, за које се слободно може рећи да су прерасле у мит о Ромима и њиховом животу.

- Многи појединци ромског порекла су оставили дубок траг у науци, а много више у уметности. Посебан однос Роми имају према музици. Музика као универзални језик Божије свеукупности је неизоставни и саставни део живота Рома, те кроз музичко богатство исказују свој искрен однос према животу, смрти, љубави, богу - причао је Мулић.

Иако је 21. век, још увек су Роми изложени расној деградацији као и неравноправности. Велик проценат Рома још увек живи на ивици основне егзистенције. Но, и поред свега, Роми одолевају мноштву недаћа, и успевају да чувају и негују свој културни идентитет и поред хиљадугодишњег расељења.

- Поетско-музичко вече је покушај да се унесе мало светлости на Роме као народ, са надом да ће реч и музика изазвати код многих људи другачије поимање и схватање Рома - завршио је предавање професор Мулић.

На концерту су наступили вокални солисти Ивана Мулић и Глиша Михајлов, солиста на тамбури Зоран Јанковић, солиста на виолини Душан Мулић и на клавиру Зоран Мулић.

Т. П.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести