Представљена књига „Сомбор 1918”

СОМБОР: Један век од завршетка Великог рата и присаједињења Бачке, Баната и Барање победничкој Краљевини Србији, Сомбор је обележио промоцијом књиге „Сомбор 1918–остварена нада и неускраћена права“ реномираног историчара проф. др Саше Марковића.
Tri somborska izdavača omogućila su objavljivanje/Grad Sombor
Фото: Три сомборска издавача омогућила су објављивање/Град Сомбор

Ово дело је јавности представљено у Великој сали здања Жупаније, и то у организацији Скупштине града, Удружења грађана „Норма“, Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и Педагошког факултета у Сомбору.

Уводну реч изрекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је поздравила заједнички пројекат три сомборска издавача, посвећен 100-годишњици присаједињења Сомбора и Војводине Србији, истакавши вредност и значај проучавања прошлости града и његове историјске баштине који су, уједно, и путоказ будућности.

У име издавача присутне је поздравила Наташа Туркић, директорка Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, а затим су о књизи професора Марковића, уз аутора, говорили и њени рецензенти проф. др Жељко Вучковић и проф. др Михаел Антоловић, као и уредник књиге Милан Степановић. Наглашено је да је ова студија до сада јединствена у завичајној историографији, те да одише озбиљношћу, рационализмом, изузетном обавештеношћу, фактографским обиљем, исцрпношћу анализе и храброшћу у суочавању са постављеним питањима.

Она јесте сомборска како по својој тематици, тако, и пре свега, по свом духу, рекли су представљачи књиге. У свом обраћању аутор књиге је нагласио да је Сомбор за њега неисцрпна научна инспирација, од времена просветитељске мисије Аврама Мразовића до догађаја у прошлом столећу, те да историјски период о коме књига пише представља завршно остварење вековних тежњи сомборских Срба и Буњеваца, односно овдашњег словенског живља.

Промоцију су својим наступом увеличали чланови певачке групе етномузиколошког смера Средње музичке школе „Петар Коњовић“ и вокална солисткиња Миона Илић, студенткиња сомборског Педагошког факултета.

М. Мћ

Пројекат „Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести