Престаје рад продуженог боравка за социјално угрожене основце у Иригу

ИРИГ: После 15 година престао је да ради продужени боравак за ромску и другу децу из социјално угрожених породица, који све то време био финансиран у 27 општина у Србији новцем међународних донатора, посредством Црвеног крста Србије и Црвеног крста Војводине.
1

Стране хуманитарне организације су се из пројекта повукле прошле године, али је иришка општина обезбедила новац посредством јавних радова па је  продужени обравак радио и ове године, четири месеца.

У Црвеном крсту Ирига сада очекују да се пројекат настави ако не током школске године оно бар као и ове, четири месеца, и да у томе помогну и локални бизмисмени, којима  би, каже секретар Црвеног крста Бобан Ћирић требало објаснити друштвени значај пројекта, јер више воле да помажу у храни и воћу, него у новцу .

- Годишње смо добијали 750.000 динара од међународних донатора али смо направили и скромнији финасијски план у намери да се пројекат који се показао корисним не прекида - казао је Ћирић рекавши да су стране организације финансирале и бројне излете, одласке на позоришне представе у Београд и Нови Сад, посету зоолошком врту, а најуспешнијим и најредовнијим ћацима Црвени крст Србије поклањао је одлазак на море

-Током 15 година рада кроз боравак је прошло више од стотину деце основношколског узраста , а сваке године у две групе било је двадесетак основаца, у просеку четворо Рома, затим  ученика из хранитељских породица и ђака чије су породице корисници народних кухиња - навео је Ћирић .-Пројекат је био пун погодак јер су безмало сви ученици завршили занате , што је велики успех имајући у виду породице одакле су потекли .У Новом Саду сам срео у  ресторану на радном месту ученика који је долазио у продужени боравак као породичног и озбиљног човека. .

У овом примеру, између осталих, види се, истакао је Ћирић, да је пројекат оправдао постојање продуженог боравка, да су деца квалитетно проводила време и била склоњена са улице.

- Са основцима  је радила учитељица, која је била у непрекиној вези са њиховим наставницима и учитељима у школи, где су редовно ишли на наставу,  а два сата пре или после школе, у зависности од тога која су смена, долазила су у просторије Црвеног крста, у две групе, радним данима. Ту им је уз ужину учитељица помагала  око учења , али су и слушали музику, гледали цртане филмове, имали креативне радионице, у близини је био и спортски терен па је време било на прави начин испуњено -казао је секретар Црвеног крста у Иригу Бобан Ћирић.

З. Делић

Пројекат „Ириг јуче данас сутра” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Ириг. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести