Пригодним програмом почео Ковачички октобар

КОВАЧИЦА: Традиционална манифестација „Ковачички октобар 2020“, почела је у петак, полагањем венаца на споменик ослободиоцима у центру варошице и отварањем 69. октобарског салона слика, а пригодни програми потрајаће до краја месеца.
f
Фото: Dnevnik.rs

Чланови Галерије наивне уметности представили су своја најновија остварења, на којима је јасно видљиво оно што је обележило ову годину. Галерија тренутно има 26 чланова, а поред сликара из Ковачице чланови су сликари из Падине, Панчева и Опова. За 2019. годину Галерија наивне уметности Ковачице је понела и престижно признање „Етнобренд године“.

- Сваке године у октобру наши чланови се представљају на манифестацији „Ковачички октобар“, када се одржава изложба најновијих репрезентативних радова свих чланова Галерије наивне ументости. Слике са октобарског салона су сваке године поклон галеријском фонду, који расте из године у годину, тако да располажемо уметничким богатством које броји више од 800 слика - каже директорка Галерије наивне уметности Ана Жолнај Барца.

У истом дворишту је и приватна Галерија наивне уметности „Бабка“ коју је 1991. године основао Павел Бабка. У програм „Ковачичког октобра 2020“ за 29 година постојања укључиће се изложбом 29 слика на платоу испред галерије. Захваљујући Галерији „Бабка“ дела ковачичке наиве су била заступљена на многим светским изложбама, а Унеско ју је 2001. године прогласио за светски центар издавачке делатности наивног сликарства.

У дворишту Месне заједнице у суботу је одржан „Ковачички вашар рукотворина“, а потом и кул­турно-уметнички програм „Аматери свом месту“. Ковачичани су се забављали на „Пасуљијади“ и фудбалском турниру за најмлађе. У четвртак, 8.октобра у 18 сати у просторијама Општинске библиотеке Ковачица биће промоција ковачичке видео- архиве Павела Кухарика.  За суботу 10. октобар у 15,30 у Галерији планирано је отварање изложбе графике Мартина Јонаша, једног од најчувенијих стваралаца ковачичке наиве, а на платоу испред галерије за 17 сати је на програму презентација књиге „Чарословник“ Јана Жолнаја и Ђуле Шанта. За недељу 11.октобра најављује се одржавање такмичње „Златни котлић“ у кувању рибље чорбе, на пијаци је предвиђен „Дечији вашар“, а од 19 сати на сцени Дома културе „3.октобар“ почиње фестивал народних песама за децу „Распевани драгуљи“, чије финале ће бити 24.октобра. За наредни викенд најављен је и тениски турнир ветерана „Ковачица опен 2020“.

Предстоји и слава Српске православне цркве у Ковачици, Покров пресвете Богородице, која је 14.октобра, такође и освештање Евангелистичке цркве 18. октобра, а 17. и 18. октобра на сцени Дома културе одржаће се позоришни „Машкови дани“. У Општинској библиотеци за 21.октобар предвиђена је промоције промоција књиге Жужане Чизик, а за 30.октобар књиге  ученице ковачичке Гимназије „Михајло Пупин“ Горице Олас „Праг прошлости“.

Програм прославе ће се, како је најавио Организациони одбор, реализовати у складу са епидемиолошком ситуацијом

М. Митровић

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести