Признање колега: Др Николета Ковачев цео радни век посветила раду с децом

ЗРЕЊАНИН: Др Николета Ковачев добитница је годишње награде Друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва.
приватна архива/ Др Николета Ковачев са колегиницама
Фото: приватна архива/ Др Николета Ковачев са колегиницама

Ово признање својих колега заслужила је због дугогодишњег посвећеног рада у Развојном саветовалишту Дома здравља „Др Бошко Вребалов” у Зрењанину. Саветовалиште, које покрива територију Средњобанатског округа, основано је са циљем да прати психомоторички развој деце и утврди најчешће поремећаје код деце раног развојног доба, да би се започела рана стимулација развоја.

- У саветовалишту смо радили тимски. Имала сам срећу да радим са дивним сарадницима, психолозима, логопедима, медицинским сестрама... Да бисмо употпунили дијагностику и пружили најбољу могућу помоћ нашим малим пацијентима, сарађивали смо са лекарима из нашег Дома здравља, зрењанинске Опште болнице, новосадских и београдских института и клиника - прича др Николета Ковачев.

Она наглашава да је увек посматрала дете у заједници - у породици, односно школи или вртићу. Додаје да јој је пуно значила подршка родитеља који су били важни чланови тима.

- Била је важна њихова партиципација, као и учешће деце у оквиру њихових могућности. У раду сам се придржавала Конвенције Уједињених нација о правима детета и водила рачуна о њиховом најбољем интересу. Деца су се радовала доласку у саветовалиште, а њихова постигнућа и задовољство родитеља били су ми највећа сатисфакција у раду - напомиње др Ковачев.

Ова угледна лекарка дала је велики допринос отварању Саветовалишта за младе у Зрењанину 2003. године.

Фото: приватна архива/Др Николета Ковачев 

- Ово саветовалиште се бави образовањем младих из области репродуктивног здравља. Васпитање младих из наведених области је неопходно започети што раније, како би се код њих на време формирала свест о сопственој одговорности за своје здравље. Држала сам бројне едукативне радионице, што је основна форма рада саветовалишта. У раду су учествовали и ученици и професори свих средњих школа у Зрењанину - истиче др Ковачев.

Две године је др Николета Ковачев радила у Дечјем стваралачком центру „Машталиште“, чији је оснивач и координатор била дипломирана психолошкиња Милица Велимировић. У „Машталишту“ је водила групу деце са посебним потребама под називом „Другачије истоветни“.

- Циљ овог програма било је поштовање права деце са посебним потребама и њихово укључивање у групе здраве деце, како више не би били осуђени на изолацију. Деца која су била укључена у групу имала су умерена и тешка физичка и ментална оштећења. Наше дружење је тој деци представљало једину могућност да изађу из куће и друже се са другом децом, како са инвалидитетом тако и оном здравом. Кроз игру смо радили вежбе за стимулацију фине моторике и памћења. Родитељи су активно учествовали у нашим радионицама, размењујући међусобно искуства и примајући савете. Помогла сам да се нека од те деце упишу у вртић и основну школу, касније и средњу, а неки су данас већ завршили и факултет - каже наша саговорница.

Она је иницирала и отварање полудневног боравка за децу са инвалидитетом „Алтернатива“. Од 1983. године је активисткиња Црвеног крста Југославије, односно Србије, а 2004. је добила медаљу Црвеног крста Југославије за дугогодишњи волонтерски рад у тој организацији, што је и њено највише национално признање. Исте године је добила и Награду града Зрењанина, за дугогодишњи професионални и волонтерски рад у педијатрији, а посебно са децом са инвалидитетом.

Др Николета Ковачев је сада у пензији и посвећена је породици.       

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести