Пројекат за одговорну сомборску локалну власт

СОМБОР: Годинама уназад одлична сарадња овдашње локалне извршне и законодавне власти са USAID-ом настављена је са два састанка, одржаним у здању Скупштине града, односно Жупанији, чији је циљ унапређење учешћа јавности у раду локалне самоуправе.
Sombor centar grada/A. Erski
Фото: А. Ерски/Сомбор

Учешће на овим радним састанцима узели су, поред експертских представника УСАИД-а и сомборске локалне самоуправе и представници савета месних заједница, директори средњих школа и представници ученика сомборских школа.

У оквиру USAID-овог Пројекта за одговорну власт Град Сомбор је изабран за добијање техничке подршке због високог нивоа интересовања и опредељености за спровођење реформи које су усмерене на борбу против корупције, унапређење одговорне власти и учешће јавности у управљању локалном заједницом. Испред локалне самоуправе састанцима су присуствовали градски већник за област финансија Сава Дојић, начелница Градске управе Хелена Роксандић Мусулин и начелница Одељења за финансије Ружица Маринов, а испред USAID-а Леополд Ролингер.

На првом састанку са представницима савета месних заједница презентована је идеја да се неке јавне расправе, као што је јавна расправа о буyету града Сомбора, одрже у просторијама месних заједница, како би се свим грађанима омогућило да на директан начин кроз комуникацију са надлежнима у Градској управи изнесу приоритете својих заједница. Исто тако, на састанку са директорима и представницима ученика средњих школа тема је била идеја о организовању јавних расправа у средњим школама.

Стварање добре управе је дугорочан процес који тражи учешће и поверење јавности, односно грађана, те је потребно и даље постицати  активности у областима учешћа грађана и одговорнијег и транспарентнијег рада локалне самоуправе. Због тога је Сомбор препознао значај и прихватио ширење Партнерства за отворену управу на локалном нивоу.

М. Мћ

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести