Прослава Сабора светог архангела Гаврила на северу Баната и Потисју 

Сабор светог архангела Гаврила прослављен је у хрмовима Српске православне цркве у местима северног Баната и Потисја, као најзаступљенији празник јер је храмовна слава у пет цркава у Ђали, Банатском Аранђелову, Обилићеву (Нови Кнежевац), Чоки и Кањижи.
Djala Dan sela 2019
Фото: Весеље у Ђали, фото: Златан Фехимовић

У Ђали и Банатском Аранђелову се уједно слави и као празник, у Чоки је и Дан општине, а поред празничних литургија и резања славског колача, претходна два дана приређено је више културно забавних, спортских и гастрономских приредби.

У Ђали је промовисана књига “Село Ђала северна капија Србија” из пера Миомира Филиповића Фиће, објављена у издању Културно просветне заједнице Србије и МЗ Ђала. На платоу испред Основне школе “Јован Јовановић Змај” приређен је програм у коме су учествовали ансамбли КУД “Милан Ајваз” из Српског Крстура и ученици Основне музичке школе Нови Кнежевац.

Фото: Празнична литија у Банатском Аранђелову, фото: Златан Фехимовић

Председник новокнежевачке општине др Радован Уверић је истакао да у сусрет Дану села у Ђали је завршено уређење порте Српске православен цркве, у парку је изграђен терен за мали фудбал, кошарку и рукомет. Према речима Уверића локална самоуправа општине Нови Кнежевац из године у годину улаже значајна средства у свим насељеним местима у општини. Недавно је уређена и порта храма, као и центар села у Српском Крстуру, у току је велика реконструкција зграде школе у Банатском Аранђелову, у којем предстоји и реконструкција водовода, док ће у Новом Кнежевцу бити реконструисана зграда ОШ „Јован Јовановић Змај“, као највећа инвестица у последњих неколико година, а Уверић најављује да ће инвестирање бити настављен и наредних година, те да су следеће године планирани и радови у Филићу, Сигету, Мајдану, Рабеу и Подлокању.

Фото: Промоција књиге у Ђали, фото: Златан Фехимовић

Свечано је било и Банатском Аранђелову где се Сабор Светог архангела Гаврила слави као Дан Месне заједнице, која обухвата и насеља Сигет и Подлокањ. Поред свечане литургије и вечерње службе у православном храму. КУД “Др Гаврило Пекаровић” је у Дому културе приредио концерт, а на свечаности су уручене награде за најуређенија домаћинства.

Прва награда је додељена Марији Маји Радић, друга Марији Детари, а трећа Валерији Крстић из Банатског Аранђелова, док је у Сигету за најуређеније проглашено домаћинство Маре Момић и у Подлокању домаћинство Мирка Кецмана. Актив жена Банатског Аранђелова је приредио изложбу рукотоврина, а по традицији додељене су награде за најбоље ручне радове на основу гласова посетилаца. За најбољи проглашен је рад Розалије Агоштон из Сигета, друга награда припала  је Кати Ђаковић и трећа Зори Марић из Банатског Аранђелова.

М. Митровић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести