ПРОСЛАВИЛИ ПОЛА ВЕКА ЗАЈЕДНИЧКОГ ЖИВОТА Златна свадба за 40 парова

БАЧКА ПАЛАНКА: Манифестација „Златна свадба“ одржана је прошлог петка по шести пут у Бачкој Паланци. Окупило се више од 40 брачних парова како би заједно обележили и прославили 50. годишњицу својих бракова.
2
Фото: Dnevnik.rs

Парови који су се венчали 1973. године у Бачкој Паланци, као и они венчани у другим местима, а које је животни пут навео у ову општину, дефилеом кроз центар града и пуштањем црвених балона, поносно су дали добар пример млађим суграђанима како се гради и негује успешан брак.

- Сваке године искористимо ову прилику да позовемо следећу генерацију, овај пут су то парови венчани 1974. године који следеће године обележавају 50 година брака, да се на време пријаве за своју прославу – казао је Зоран Јовичин из Удружења грађана „Став“ које је организатор ове манифестације, уз подршку Општине Бачка Паланка и Културног центра. - Најтежи део организовања јесте управо прикупљање подата о паровима који су венчани одређене године, јер ми те податке не добијамо, него се људи јављају нама. „Златна свадба“ је већ једна устаљена прича, а ове године је и Културни центар стао иза нас и надамо се да ће и убудуће бити носиоци ове приче, заједно са нама. Они су препознали да овај пројекат вреди, те нам је сада лакше финансијски и ми се можемо више посветити креативном делу манифестације. Ове године скуп брачних парова је био у Музеју града где је одржан пригодан пратећи програм, а даме су добиле цвеће, након чега смо направили заједничку фотографију коју сви парови после добијају. Након тога смо се прошетали до платоа у центру града, где су, уз музику, парови пустили у ваздух црвене балоне, симбол љубави.

Иако нема успешног и дуговечног брака без љубави, ипак то није једини неопходан састојак, сложили су се парови. Милка и Тодор Софранин из Деспотова веле да је потребно разумевање, поверење и неговање заједништва. Како су рекли, они су обоје радили, али су заједнички стварали буyет, васпитавали своју децу, градили кућу и бавили се и пољопривредом.

Фото: Dnevnik.rs

- Тајна је не одустати на првој препреци, већ се заједно борити. Главу горе и напред. И наравно све заједно, јер не може човек све сам. И када је лепо и када је мање лепо, треба се заједно борити. Људи су сада више независни у браку, тако нам се бар чини, све је моје или твоје, није то као некада. Данас су неке друге вредности, живот је другачији. Али ми када бисмо морали испочетка, све бисмо исто поновили – рекли су нам Милка и Тодор, додајући да су поносни што су своју децу, сина и ћерку који живе у Њујорку и Новом Саду, извели на прави пут, а сада, кажу, уживају у пензији.

Један од симбола „Златне свадбе“ јесте дефиле парова кроз центар града. Како је објаснио Зоран Јовичин, пошто је јун месец матура, где родитељи и баке и деке прате матуранте на њихове прославе, идеја је била да се то на неки начин обрне, и да наши старији суграђани поносно прошетају градом, а да их њихова деца и унуци прате на прославу и вечеру. Тако је и било. У петак се могло видети много оних који су мобилним телефонима фотографисали своје маме и тате и баке и деке. Након што су фотографије направљене, а црвени балони пуштени у ваздух, „златни парови” су се запутили у венчану салу Општине Бачка Паланка где их је поздравио заменик председника општине Мита Лачански. Уследила је свечана вечера на салашу „Гњездо“, где је атмосфера доликовала правој свадби, са музиком и сечењем торте. Све то су организатори и овековечили видео-клипом који ће на ЦД-у добити сви парови и који ће бити постављен и на Јутјуб, док ће на јесен бити организовано и путовање за све парове у Петроварадин и Сремске Карловце, уз обилазак манастира.

Текст и фото: Т. Пачић

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести