Протести Темеринаца због загађења са фарме свиња

ТЕМЕРИН: У Темерину је у суботу одржан протест грађана због фарме свиња, а како је најављено незадовољни ће се окупљати и у наредним суботама како би изразили протест због смрада и загађења које се шири са фарме.
r
Фото: Ekološka inicijativa Temerin

На Фејсбук страници „Еколошке иницијативе Темерин“, која је и организатор протеста истичу да су се пробудили, устали и да се неће склонити са улица.

-  Показали смо на делу шта је то патриотизам, како се воли град, како се воли и брани Србија. Показали смо како се воли породица, како се поштује комшија, како се бори за здравље, здраву животну средину и будућност наше деце - истичу из Еколошке иницијативе и поручују да неће одустати и пристати да њихова деца живе поред депонија, окружени смрадом и фекалијама, јер  то не може и не сме бити будућност њихове деце.

Даље напомињу да ће из недеље у недељу показивати да нису средина која пристаје да ћути на доказано тровање њихових грађана и зато неће пристати да у сопственој земљи буду грађани другог реда.

- Нећемо више да трпимо смрад са фарме, нећемо да дозволимо да правите депоније и језера фекалија, нећемо да се помиримо са изговорима општинских челника да ово није њихов проблем, јер ако то заиста није њихов проблем, онда смо од данас ми њихов проблем- истичу из Еколошке инциијативе. -Устали смо одлучно, сви као један, сви заједно, јер ово је наш град, ово су наше улице, ово је наша земља и нећемо се склонити док фарма свиња „Темерин Аграр“ не буде затворена.

Ово није први протест против загађења са фарме свиња у непосредној близини насеља, а на то су се, како истичу, одлучили зато што надлежни не реагују на њихова упозорења и жалбе на тровање воде, ваздуха и земљишта, које потиче од фирме у власништву аустријске компаније „Герлингер”.

Прво окупљање грађана, који су се придружили Еколошкој иницијативи Темерин, било је на углу Партизанске и Улице Николе Тесле, одакле води пут ка делу насеља званом Иланyа, одакле ће грађани, према најавама, кретати у протесте и у наредним викендима. Према речима активисте Немање Обрадовића, животна средина је контаминирана нелегалним одлагањем течног свињског стајњака са фарме „Темерин аграр”. Како истичу еколошки активисти ова фарма од 2018. узгаја годишње 36.000 свиња на само 50 метара од кућа. Тај објекат не поседују ниједну врсту дозволе, одобрења или решења за изградњу или рад. Дневно се са фарме излива 62.000 литара отпадних вода у непосредној близини реке Јегричке и бунара из којих се пијаћом водом снабдевају житељи Темерина и Бачког Јарка. Отпад са фарме одлаже се у таложно поље, односно лагуну која је, практично претворена у језеро фекалија.

Са лагуне, као и са фарме, шири се мирис амонијака, који посебно угрожава становнике Партизанске и улица Николе Тесле и Жарка Зрењанина. Они се буде и лежу у смраду, који се увукао у куће и зидове, истичу учесници протеста.

Лагуну је овог лета посетио др Кристијан Бравенц, аташе аустријске амбасаде у Београду, али су недуго потом Темеринци протестовали испред ове институције, незадовољни његовим извештајем. Тада је речено да је „Герлингер“ у потрази за новом локацијом за тов свиња.

Локална управа је јуну прошле године саопштила да је са директором „Темерин аграра” Владицом Младеновићем и руководиоцем свињогојске производње Миланом Граором постигнут договор да фарма напусти општину Темерин у року од шест месеци. Тај рок је, подсећају грађани, истекао крајем прошле године.

„Дневник“ је у више наврата покушао да добије одговоре од локалне самоуправе шта је урађено по овом питању, али одговор нисмо добили.

Маша Стакић

 

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести