Прва награда за колекцију радова на Јесењем ликовном салону у Врбасу

ВРБАС: У организацији УЛУВ-а, у оквиру Јесењег ликовног салона, у Врбасу је одржана изложба уметничких слика различитих жанрова.
д
Фото: Dnevnik.rs

Прва награда за сликарство за колекцију радова комбинованом техником, под називом „Монолит“, добила је академска сликарка Милијана Радовановић из Врбаса.

Ова награда Милијани није прва, јер сликарка иза себе има велики број изложби са којих се увек враћала са прегршт награда. Излагала је широм Србије, у Београду, Панчеву, Кули, Врбасу, Сомбору, Крагујевцу, Новом Саду, Бачкој Паланци, Горњем Милановцу, али и иностранству Будва,

Пале, Вуковар, Беч... Овогодишња награда Јесењег ликовног Салона у Врбасу Милијани није припала случајно, јер су кичица и књига од ране младости њени животни сапутници, увек присутни у њеним лепим и оним мање лепим животним тренуцима.  - Кажу, уметник је дете које је преживело, ми уметници мало више осећамо и на тај начин добијамо неку заокружену причу. Сви причају о неком циљу, ако имаш циљ, онда је као у реду. Мислим да је циљ разумети. Мене интересује сам поступак стварања; јер уметност није оно што видиш, већ оно што урадиш да други виде – каже Милијана Радовановић.

Фото: Dnevnik.rs

Данас у време убрзаног технолошког развоја и дигитализације, уметност нам долази као сламка спаса. Стваралачки нерв који у себи има Милијана Радовановић разнолик је и тематски расплинут, испуњен немиром и жестином коју ова сликарка успева да уобличи и смири на платну комбинујући нежност и еруптивност, спајајући их у један израз. Изразиту експресивност и снагу потеза на платну прати лирска обојеност и интимност. У њеним сликама налази се искуство савремене уметности изражено врло лично без жеље да подражава оно што би назвали актуелним. Она овековечује жене које, мање или више, успевају да се прилагоде свету у ком живе. Милијана кроз свој сликарски опус преиспитује и спознаје себе, али и наслућује могућност разумевања савременог живота.

- Дубоко верујем да се цртежом може објаснити скоро све, јер и осмех на свим језицима света значи исто - каже Милијана Радовановић академска сликарка,  директорка библиотеке „Данило Киш“ у Врбасу, дугогодишња професорка ликовне културе у основним школама кулске и врбаске општине,велика хуманисткиња, чије слике се дуги низ година и још увек често продају за децу оболелу од рака, незбринуту децу, стара и изнемогла лица. Слике Милијане Радовановић Новосађани ће моћи да виде од 25. новембра у Културном центру у Новом Саду.

Текст и фото: Ласло Киш

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести