Први увели изучавање ромског језика: Највише помака на пољу образовања

БАЧКА ПАЛАНКА: Округли сто „Ромкиње и Роми у Општини Бачка Паланка“ одржан је у Музеју града, поводом Међународног дана Рома.
bpalanka
Фото: Културни центар Бачка Паланка

Председница Савета за родну равноправност СО Бачка Паланка Маја Пилиповић је нагласила је да је циљ округлог стола да укаже на положај Рома. Ромски координатор у Општини Бачка Паланка Драгана Нинковић је говорила о томе шта је општина урадила по питању положаја Рома, имајући у виду да она обилази становнике ромске националности на терену и има одличну сарадњу са свим ромским удружењима.

- Роми све више говоре на глас о томе шта их мучи и општина, поред стипендија које добијају ученици и студенти ромске националности, радиће и на томе да им се олакша запослење - наводи Нинковић.

Директорка Центра за социјални рад Вера Петровић је говорила о социјалној укључености ромске популације, истакнувши да се већ дужи низ година појачано ради са ромском популацијом на територији ове општине, као и да је ангажован координатор за Роме и у Центру за социјални рад.


Доста Рома без посла

Бранка Ћулибрк из Националне службе за запошљавање казала је да се на њиховој евиденцији у бачкопаланачкој општини налази 231 особа ромске националности, од којих 161 без завршене основне школе. О медијској заступљености Рома, новинар Јелена Бајић је рекла како сматра да медији на локалу дају све од себе да максимално испрате Ромску заједницу у овој општини. Велики део који су медији испратили тиче се реализације пројеката Савета за родну равноправност.


Педагошки саветник и председница удружења Рома „Чараин“ Шећа Коломпар се захвалила општини на организацији округлог стола и на томе што се највише урадило у сфери образовања.

Општина Бачка Паланка прва у Србији је увела изучавање ромског језика и то у школи „Милета Протић“ у Товаришеву.

Када је реч о здравственој заштити, наглашено је да ће Дом здравља ће у наредном периоду настојати да допре до грађана ромске националности како би што више њих користило услуге здравствене неге и заштите.

Драган Димитријевић из Црвеног крста говорио је о хуманости ка ромској популацији. Он је истакао да су запослени у Црвеном крсту кроз свакодневне контакте спремни да чују проблеме суграђана ромске националности и да им помогну. У овој организацији се редовно обилазе насеља где живе Роми и деле хуманитарни пакети хране и хигијене, као и помоћ у виду дониране, половне одеће.

На самом крају округлог стола присутнима се обратила Аница Ђорђевић, домаћица из Пивница и мајка четворо деце. Она је казала да јој је жеља да њена деца заврше школу, а и сама је кренула у вечерњу школу, те јој је драго јој је што јој је пружена прилика да се образује.        Т. Пачић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести