Путеви до ветроелектрана

АЛИБУНАР: Председник Општине Алибунар Предраг Белић и пројект менаџер белгијске компаније „Виндвижн” (WindVision) Лазар Лазендић потписали су уговор о финансирању и извођењу

 радова на изградњи и реконструкцији некатегорисаних путева у обухвату будућих Ветроелектрана Алибунар 1, снаге 99 Mw и Алибунар 2, снаге 75 Mw.

- Реализацијом уговора се планира исходовање свих потребних дозвола, реконструкција и изградња путне мреже атарских путева укупне дужине до готово 60 километара, чиме ће се обезбедити транспорт великогабаритне опреме и компоненти ветрогенератора – рекао је приликом потписивања уговора Лазар Лазендић.

Интерес локалне заједнице у овом пројекту је да добије унутар своје катастарске општине, мрежу уређених, стабилних и асфалтираних атарских путева, које ће користити у циљу ефикасније пољопривредне производње, најпре, а у будућности и лакши приступ и транспорт у међумесном саобраћају. 

  - Потписивање овог уговора још једном јасно потврђује намеру наше локалне самоуправе да пружа пуну подршку европским компанијама које желе да инвестирају у наш крај – рекао је председник Општине Алибунар Предраг Белић. - На овај начин уједно стварамо услове за унапређење економског амбијента, не само у општини, већ целом јужнобанатском региону, па и у Војводини.

Специфичност сарадње са компанијом „Виндвижн” лежи у чињеници да су они своја улагања усмерили у област енергетике из обновљивих извора енергије, што практично представља будућност.  Белгијски инвеститор ће, како је речено, подићи две ветроелектране, а претходно ће изградити путеве који ће им омогућити да транспортују своју опрему током реализације пројекта.

- Атарски путеви остају на коришћење нашим грађанима, тако да можемо рећи да се ради о својеврсној донацији нашој општини. У овом пројекту Општина Алибунар има улогу инвеститора на реконструкцији и изградњи атарске путне мреже, а компанија „Виндвижн” је главни финансијер – додао је Предраг Белић.

Овај уговор је само један у низу већ потписаних и реализованих споразума између ове компаније инвеститора и алибунарске локалне самоуправе, којима се отварају врата капиталним инвестицијама у области енергетике.

  Р. Јовановић

 

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести