Радници три пропала предузећа у Зрењанину пријављују потраживања

ЗРЕЊАНИН: Веома је живо ових дана у просторијама Самосталног синдиката у Зрењанину, где радници три пропала средњобанатска предузећа пријављују своја потраживања према бившим фирмама.
zr potrazivanja
Фото: Dnevnik.rs

„Сређујемо пријаве потраживања, односно неисплаћених зарада за три фирме, и то „Ударник“, „Гвожђар“ и „Агрожив“. Одзив је добар, а акција ће трајати још најмање три недеље, можда и дуже, зависно од динамике којом се бивши радници ових фирми буду пријављивали“, каже стручни сарадник у Савезу самосталних синдиката Зрењанин Ивана Давидовић, и напомиње да се дневно, у просеку, појави и преко педесет радника са пријавама потраживања.

Она напомиње да се комплетирају предмети за сваког појединачно и то на основу званично утврђених чињеница.

„Када се сва документација прикупи, прослеђујемо је адвокатској канцеларији Мирјане Недељков у Нишу, која даље наставља поступак, а у питању је тужба за повреду имовине. Предмети ће бити упућени Уставном суду, а како искуство говори да тај суд одбија део тужбе везан за камате, вероватно ће у завршној фази доспети пред Европски суд у Стразбуру. Због тога странке дају пуномоћ и за заступање у Стразбуру“, објашњава Давидовић.

Председник Савеза самосталних синдиката у Зрењанину Никола Ковачевић напомиње да треба утврдити због чега стечајни управници не одрађују свој посао, за који су плаћени.

„Основно је питање зашто не заврше стечајеве до краја и не исплате радницима оно што им припада“, пита Ковачевић.

У просторијама смо затекли неколико радника „Агрожива“ из Житишта, који су донели тражена документа и дошли да овере пуномоћ за Стразбур. Више од хиљаду радника те пропале фирме има потраживања која су у просеку 190.000 динара по раднику.  

Текст и фото: Ж. Балабан

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести