Радови с фото - сафарија на изложби у Сомбору: Објективима ловили лепоте Бачког Моноштора

СОМБОР: Изложба фотографија „Бачки Моноштор- Бисер Горњег Подунавља” отворена је у уторак увече у Малој галерији Културног центра „Лаза Костић” у Сомбору.
somborIzlozba01
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о радовима насталим током фотографске колоније која се одржава у овом војвођанском селу и његовој околини. Повод за покретање фото-сафарија је да се јавност боље упозна са чињеницом да је Специјални резерват природе „Горње Подунавље” у јуну 2017. године проглашен за део УНЕСКО Резервата Биосфере „Бачко Подунавље”, а само село Бачки Моноштор, је бисер овог резервата.

Иницијатор колоније је чувени новосадски фотограф Јарослав Пап, а учесници су професионални фотографи из Фото асоцијације Војводине. До сада је колонија одржана два пута, прошле и претпрошле године, с циљем да се афирмише визуелно стваралаштво уз помоћ фотографије, али и промоција и очување културне баштине локалног становништва и природних богатстава Бачког Моноштора.

Четрнаест фотографа је током три дана својим објективима „ловило” живописне портрете, пределе и пејзаже Бачког Моноштора и околине. Екипу из Новог Сада чинили су председник Фото асоцијације Војводине Дарко Дозет, Слађана Пантелић, Снежана Лерх, Јарослав Пап, Горан Мулић, Роберт Гетел, Ненад Михајловић и Радивој Хаџић, а придружили су им се и Сомборци, чланови Фото кино и видео клуба „Рада Крстић”: Петар Замбо, Лидија Андрејев, Душан Козодеровић, Иштван Вираг и Јован Ђикић, као и самостални аутор Горан Бараћ.

Фоторепортер „Дневника” Радивој Хаџић каже да је у фото- сафарију учествовао и због дружења у живописном простору Бачког Моноштора.

-Били смо и на обали Дунава, у шумама, али је један део чинила и свечана миса током које је пуно мештанки било обучено у њихове живописне народне ношње које смо такође фотографисали - каже Хаџић, који се на изложби представио фотографијама јата гусака, ношњама мештанки Бачког Моноштора, али и фотографијом прозора који је чувен као сцена из филма „Скупљачи перја”, који је сниман у овом месту, у делу ромског насеља.

Фото: Радивиј Хаџић, фото: Дневник

Књига као наставак изложбе

Фоторепортер „Танјуга” Јарослав Пап каже да је изложба важна, јер је из угла професионалних фотографа приказана разноликост не само природе, већ и обичаја Бачког Моноштора, али и људских живота.

- Изложбу проширујемо радовима наших колега из иностранства, тако да можемо да видимо и њихову перцепцију, а то је важно јер је овај део проглашен и за Специјални резерват природе од УНЕСКА пре две године. На изложби сам се представио фотографијама животиња и пејзажа, а својим колегама препустио да сликају живописне народне ношње - каже Пап. - Са овом изложбом прича није готова, покрићемо и зимски период, као и пролеће и јесен, пројекат ћемо радити сигурно још годину и по, две године, након чега ће бити објављена књига фотографија Бачког Моноштора.


Уредник фотографије листа „Пољопривредник” Горан Мулић каже да су се фотографи трудили да им се фотографије не поклапају, јер су заједно обилазили Бачки Моноштор и околне пределе.

- Кад смо правили изложбу гледали смо да фотографије буду што разноврсније и по теми, чак да не буду сличне. Свако је тражио своју импресију у том моменту- каже Мулић на чијим се фотографијама може видети слетање лабуда на воду, магарци поред Дунава, али и прелепе ношње жена Бачког Моноштора.

Према његовим речима, у Бачком Моноштору се сваке године одржава манифестација у част датума када је село спашено за време Другог светског рата. Мештани су се крили у цркви два дана, где су молили како би сачували животе, а на тај начин и само село. Тај датум село слави као празник.

- Једна од фотографија из околине цркве која се може видети на изложби је и моја слика, а жене имају изузетно живописне ношње и доста младих иде у цркву- примећује Мулић.

Бачки Моноштор осим јединствене природе краси аутентично културно наслеђе које се огледа у многим изворним обичајима, фолклору, језику, традиционалним народним ношњама, храни и музици, које трају више од 200 година.

Изложба ће у Сомбору бити отворена наредних месец дана, а новосадска публика је већ имала прилику да је погледа у Музеју града Новог Сада.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести