Реконструкција Велике сцене Народног позоришта при крају

ВРШАЦ: Реконструкција Велике сцене Народног позоришта „Стерија” у Вршцу приводи се крају. Радове, који су почели пре непуна два месеца и који би требало да буду готови до 5. новембра, су обишле градоначелница Вршца Драгана Митровић и в. д. директора позоришта Ивана Ранимиров.
в
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Реч је о инвестицији вредној 11 милиона динара коју су обезбедили Министарство културе и информисања и Град Вршац у оквиру пројекта „Градови у фокусу”, а извођач радова је локална фирма „Бакић”.

- Од 1978., дакле пуних 40 година, нисмо имали озбиљну рестаурацију Велике сцене, која је подигнута још 1896. године- каже Ранимиров. - Сада смо окречили плафон, заменили етисон и тапете, а остало је још да се монтирају столице, затворе наслони и нумеришу седишта, доврши сређивање галерије и постави противпожарна завеса на сцени. Требало би још доста тога урадити, па би било добро надовезати се на ове радове и средити комплетан плафон што захтева значајна финансијска средства и озбиљан тим конзерватора и рестауратора из Завода за заштиту споменика културе.

Осим наведеног, неке од следећих важних инвестиција биле би сређивање крова, Мале сцене, као и тоалета у фоајеу.

Радови на Великој сцени померили су почетак Међународног фестивала класике „Вршачка позоришна јесен” који ће бити отворен 15. новембра, на општу радост освешћене и неговане публике, која је део позоришног живота у Вршцу пуна два века.

Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести