Резервати природе преузимају бригу о зрењанинским језерима

ЗРЕЊАНИН: Одлуком Градског већа у Зрењанину комплекс вештачких језера Бегејска петља од 1. јануара наредне године биће поверен на одржавање и заштиту Јавној установи „Резервати природе”.
2 begej jezero
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о три језера - Језеро 1 код „Житопродукта”, предвиђено за спортско – рекреативни риболов, Језеро 2 иза Симине улице, које је предвиђено за купање, али је потпуно запуштено, као и Језеро 3 код зграде суда, предвиђено за спортове на води.

„Логично је да језера буду поверена нашој установи, јер смо квалификовани за заштиту и одржавање“, истиче директор „Резервата природе” Дејан Јованов.

До сада је језера одржавало ЈКП „Водовод и канализација”, а од Нове године ће деветоро од тринаесторо запослених у Сектору за одржавање при овом комуналном предузећу прећи у „Резервате природе”. Деобни биланс се прави и што се тиче опреме и возила.

„Језера у овом тренутку не задовољавају намену због којих су, на крају, и направљена, а за привођење сва три језера намени потребно је више од 1,5 милиона евра. Девастирани су и ободни зидови језера и посла ће свакако бити“, додаје Јованов, уз напомену да ће установа за велике радове конкурисати кроз ИПА пројекте за средства из европских фондова.

Оно што не кошта много, урадиће се одмах, тако да се црно пише пецарошима на језеру код зграде суда.

„Риболов је на овом језеру забрањен и наша чуварска служба ће интервенисати моментално“, категоричан је Јованов.

Бегејска петља је настала када је пре неколико деценија премештен ток реке. Наиме, Бегеј је у овом делу града правио велику кривину, то јест појас око насеља Мала Америка, и неко се досетио да би, ради избегавања те кривине, требало прокопати нови канал. То је и учињено, а у анкети локалних новина овај подухват је сврстан међу највеће грађевинске промашаје у историји Зрењанина.

Док многи градови жуде за реком, овде је она исправљана и измештана, а меандар као природни дар, град није прихватио. На старом кориту реке пре више од једног века налазила су се уређена купалишта, посебно за жене, посебно за мушкарце, а ту се заиграо и први бегејски ватерполо.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести