Рониоци у Великом бачком каналу уместо смећа наишли на гранате

БЕЗДАН: Чланови Друштва подводних активности Сомбор, познати по честим акцијама чишћења водотокова у околини, приликом обављања овако друштевно одговорног посла у кориту Великог бачког канала код Бездана, били су немало изненађени.
1
Фото: ДПА Сомбор

Они су, наиме, покушавајући да у сарадњи с Месном заједницом Бездан поваде смеће бачено у каналску воду на акваторији сеоског купалишта, наишли на два паковања са укупно четири минобацачке гранате. Гранате су безбедно уклоњене уз интервенцију специјализованих екипа републичког Министарства унутрашњих послова.

Ово није први пут да су ронилачке екипе у околини Сомбора, иначе богатог каналским водотоковима, наилазиле на овакву врсту експлозивних средстава, пошто је током не тако давних грађанских ратова на подручју бивше СФРЈ, престоница западне Бачке била једна од средина која се неминовно нашла на удару несавесних, који су долазили у посед велике количине оружја, муниције и експлозивних средстава.

Коначни мир за већину „колекционара“ је донео и главобољу шта са својеврсним реликтима рата, па су се бацањем у воде оближњих канала на такав начин решавали кућних арсенала, иако је држава Србија у неколико наврата кроз акције својеврсне амнестиционе предаје нелегалног и забрањеног наоружања и минско екслозивних средстава омогућавала безбедну предају потенцијално опасних „трофеја“.

Велики бачки канал, парадоксално, до Црвенке спада у најчистије водотокове да би се од Црвенке и даље према Кули и Врбасу претворио у праву континенталну клоаку. Акција чишћења Великог бачког канала код Бездана омогућена је захваљујући пројектним активностима под наазивом „Нека воде буду чисте“, које се спроводе под покровитељством фондације „Ана и Владе Дивац“.

Фото: ДПА Сомбор

Мада је потенцијално изузетно опасни налаз минобацачких граната у њима припадајућим службеним контејнерима донекле и забринуо сомборске рониоце, они нису одустали од свог пројекта, па су већ колико дан касније, такође у оквиру активности по пројекту „Нека воде буду чисте“, очистили и познато сомборско купалиште на тромеђи, а у овој акцији чишћења помогла су и деца.

Купалиште на тромеђи је од пре две године, тачније од уређења приобаља и постављања мола, клупа и тршчаних сунцобрана, постало још омиљеније излетиште за бројне Сомборце и њихове госте, жељне летњег освежења и спаса од тропских врућина. У овој акцији из канала је вађен далеко безопаснији отпад, мада ни то не служи на част несавесним грађанима.

Вода на чијим обалама се састају времешни Велики бачки канал чији почетак изградње датира из самог краја 18. века и канал водопривредног система Дунав -Тиса-Дунав, изграђен у 20. веку, показало се овом акцијом, садржи велике количине нововременог смећа као што су лименке, пластичне флаше и друго смеће које су несавесни грађани бацали у воду.    

М. Миљеновић

Фото: ДПА Сомбор

Ђорђе
15.06.2019 • 14:53
Хвала рониоцима, било би добро да одговорни за овај идиотлук одговарају ако је могуће. Такође у чланку помињете да се од Црвенке иначе чисти канал претвара у "континенталну клоаку". Пропуштате да објасните читаоцима зашто баш од Црвенке, користећи чудан израз за хемијски затрован, еколошки уништен канал. Мишљења сам да је то битна информација.
EUR/RSD 117.5808
Најновије вести