Роштиљу на бачкопаланачки начин се не може одолети

БАЧКА ПАЛАНКА:  Први „Бачкопаланачки гастрономски фестивал” одржан је у суботу у багремовој шуми на самом рубу вароши. Организаторке ове манифестације Мирјана Станишић, Наталија Кавгић и Драгослава Чиеф уложиле су много труда да по врелом дану угосте скоро 500 људи, од којих се преко 100 надметало у справљању роштиља
1
Фото: Роштиљ из Багремаре

Али, поред гурманлука присутни су могли да уживају у игри румбе у наступима плесне групе, па народних играра ветерана  овдашњег КУД „Абрашевић”, одазвале су се и чланице бројних женских удружења из Паланке, Челарева, али и  других места Војводине, па су ту били и иноватори, гости из Републике Српске, а роштиљyије и посетиоци такмичили су се у надвлачењу конопца...

Баш ових дана актуелна је прича о штетности исхране месом с роштиља, на коју су угоститељи бурно реаговали, а скуп у Багремари показао је да се роштиљу, једноставно, не може одолети. - У такмичарској конкуренцији било је 10 екипа, а  месо се пекло на 15 роштиља - каже Мирјана Станишић. - Ми смо свакој екипи по котизацији обезбедили по четири килограма роштиљског меса, поврће за салату, хлеб, ћумур, кецеље, али било је екипа и са по 20-так чланова који су ван конкуренције за себе пекли месо.

По оцени жирија прво место припало је екипи на челу са Зораном Грубановим, друго је освојио Никола Јовкић, а треће Драго Тополић. Свака екипа добила је по литру вина, поклон Винарије и конака „Хемингвеј” из Нештина. Прве три екипе добиле су пригодне награде, а награђивали смо и по другим основама. Манифестацију је спонзорисала овдашња трговинска кућа „Подунавље”, па „Илијино воће и поврће”, књижара „Маја”, „Патент ко”, али и Николај Котрла из Влајковца код Вршца који је познат као проналазач и произвођач кафе од цвекле.  Наталија Кавгић каже да су ову манифестацију успешно организовале три даме, уз несебичну помоћ овдашње Предшколске установе „Младост”, а посебно управника објекта у Багремари Горана Кртинића. Такође, помоћ је пружила и ТОО, те Црвни крст Бачке Паланке који овде има одмаралиште, озидане роштиље, столове и клупе. - Ово јесте делом била такмичарска манифестација, али бројни Паланчани и гости, овде су по врелом дани остали до пред вече због дружења, лепог амбијента и природе - додаје Драгослава Чиеф. - Такмичари, односно чланови пријављених екипа гостили су се роштиљ месом, али ми смо кувале и две ораније за госте. У једној се, по њиховој жељи, кувао пасуљ, у другој паприкаш од свињских папака, а међу куварима био је и међународно признати кувар из Мађарске.

Фото: У хладу Багремаре било је снаге и за надвлачење конопца

Интересантно је да су три даме прошлог новембра организовале и прве „Паланачке забијачке”, а овдашњој јавности познате су и по неколико пута оргаизованом „Поноћном базару” у центру Бачке Паланке. Једна од њих каже да спонзоре некако проналазе, али и поред женског шарма овога пута нису успеле да шармирају месаре који су им до динара наплатили месо за ову роштиљијаду. Али, како је први пут, веле, добро је прошло, а друга роштиљијада биће још боља и масовнија. Ова манифестација је била планирана још за 18. мај, па је одложена за 25. мај због лошег, хладног и кишовитог времена, а 15. јуна дочекао их тропски дан.

М. Суџум

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести