Рожи Јодал награда сомборске библиотеке за животно дело

СОМБОР: Жири састављен од писаца Марије Вашаги, Петера Шинковича и Јожефа Ј. Фекете на основу једногласне одлуке ове године Књижевну награду „Јанош Херцег“ Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ у Сомбору за 2019. годину доделио је књижевници Рожи Јодал из Новог Сада. Награда је додељена у знак признања за њено животно дело, а свечано уручење награде ће бити уприличено на традиционалној манифестацији “Подунавски дани Јаноша Херцега” 1. октобра ове године.
1
Фото: Рожа Јодал

Књижевна награда „Херцег Јанош” се додељује ауторима који кроз свој рад препознају и представљају особености регије у којој живе, у складу са филозофијом Јаноша Херцега. Награду Херцег Јанош 2000. године утемељило је Џепно позориште Берта Ференц, а ауторска права за доделу награде, која носи име знаменитог сомборског академика и књижевника, некадашњег директора овдашње варошке библиотеке, Јаноша Херцега, преузела је Градска библиотека “Карло Бијелицки”.

Наглашавајући да је прозна уметност Роже Јодал у дијалогу са стваралачким духом Јаноша Херцега, трочлани жири је у свом образложењу препознао овогодишњег лауреате као свестраног прозног писца са богатим избором тема, обрађених њеним разноврсним приповедачким језиком.

“Оцењивачка комисија је имала у виду њене приповетке, романе, радиодраме, приче, објављиване у више издања, као и њене позоришне и књижевне критике. Комисија је узела у обзир да Рожа Јодал истовремено непосредно ословљава младе и одрасле читаоце, а у њеном приповедачком свету са истом важношћу предстваља проблематику прошлости и садашњице, све то посматравши и приказавши кроз призму љубави, патње, зла, пропасти, беде и уметничког битисања”, каже се у образложењу жирија поводом доделе награде за животно дело “Херцег Јанош”, новосадској књижевници Рожи Јодал.

М. Мћ

Фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести