Рурални туризам у Моровићу

МОРОВИЋ: Тек три моровићке породице упустиле су се бављење сеоским туризмом, иако овај крај са својим рекама, шумама, мостовима, црквама и остацима средњовековне тврђаве има много чари

 којима би привукао модерне номаде. Прво је породица Пинић отворила „Гагијево седло”, а затим су кренуле са радом и „Вила Нова” и „Вила Сунце”, која од Месне заједнице узима катамаран за вожњу туриста по рекама.

По повратку са рада у иностранству породица Пинић, Анђелка и Мирослав са сином, проширили су свој посед уз руку Студбу и на њему подигли објекте, кућу, штале за коње, чардак, кавезе за птице, сакупљали су старе плугове, дрљаче, запрежна кола, намештај и све то оградили, отворили и учинили приступачним за туристе. Уз такве етно-садржаје уклапа се ресторан са домаћом, сремачком храном.

- Поента свега саграђеног је јахање и љубав према коњима. То је потекло првенствено од сина, страственог заљубљеника у коње и јахање. Док смо још били далеко од Србије, радили и сањали о повратку, син је био још дечак. Уписали смо га у школу јахања, а по повратку то се наметнуло као основна тема нашег пројекта – прича Анђелка Пинић.

Објекат усред дворишта подељен је на два дела. У првом делу су боксеве за коње, липицанере и поније, а други део је остава за храну. Осим јахања понија, деца из града овде могу уживати у посматрању птица, оваца и коза, запрежних кола и фијакера, а саграђене су салетле са погледом на Стубу.

Туристима се нуди и смештај у апартманима, укључујући апартман са четири звездице на 130 квадратних метара, довољан да се сместе две породице, а цена је 13 евра дневно. Анђелка каже да је задовољна послом, јер Моровић има велики потенцијал за развој туризма, само га треба препознати и искористити. Овде долазе гости из Београда, Новог Сада, Суботице и Шида, а свако ко једном дође у овај део Срема, нађе довољно разлога да се врати поново.

Д. Савичин

 

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести