С трибине у Банатском Великом Селу: Од жене се тражи додатна снага

БАНАТСКО ВЕЛИКО СЕЛО: У оквиру недавно покренуте кампање „Жене живе и на селу”, чији је циљ друштвено и економско оснаживање жена у руралним подручјима, своја искуства на трибини у Банатском Великом Селу поделиле су жене из насеља код Кикинде.
kiki zene selo
Фото: Град Кикинда

„Дуго сам живела у граду, али сам одлучила да у Новим Козарцима покренем бизнис, производњу заштитне опреме. У овом послу сам дуже од петнаест година, а у мојој фирми највише је жена“, рекла је Јадранка Ступар, власница „Производње Јадранка”.

„У селу морате да будете комплетни, да имате више снаге и воље да покажете да оно што радите и вреди. Жена на селу, као и у граду, бори се за своју породицу. Она има више обавеза, али је предност што се налази у здравој животној средини.“

О изазовима, али и привилегији живота у сеоским срединама говориле су и васпитачица Данијела Васковић, учитељица Владимирка Мирчета и пензионерка Савка Станаревић.

Кампања „Жене живе и на селу” симболично је кренула 8. марта, из Народне скупштине Републике Србије, спроводи се под покровитељством председнице Народне скупштине Маје Гојковић, Министарства за рад, борачка и социјална питања и Министарства без портфеља, задуженог за демографију и популациону политику.

„Желимо да и у нашој средини жене пажљиво саслушамо, да нам оне укажу на проблеме, препреке и изазове са којима се суочавају“, рекао је Миодраг Булајић, члан кикиндског Градског већа.

„Локална самоуправа активно је приступила мерама економског оснаживања жена. Хоћемо да их мотивишемо да узму учешће и у превентивним здравственим прегледима.“

Булајић је подсетио да је локална самоуправа суфинасирала набавку опреме и машина, и оформила програм руралног развоја, те да пружа конкретну подршку раду женских удружења.  

В. Х.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести