Сајам у Суботици: Отворен ИТ линк за привреду

СУБОТИЦА: Повезивање привреде са информационим технологијама, дигитализација у привреди, као и образовање у сарадњи с привредом тема је Међународног регионалног „Суботичког сајма 2019” на коме се представља 180 излагача из Србије, Италије, Словеније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Чешке.
s
Фото: Bogdan Laban i Ivan Đoković u obilasku sajamskih štandova

Ту су и школе: Политехничка, Техничка школа „Иван Сарић”, Хемијско-технолошка, Економска школа „Боса Милићевић”, Висока техничка школа струковних студија, Економски факултет и Грађевински факултет.

Партнер овогодишњег суботичкаг сајма је Италија, која је током прошле године забележила 125 милиона евра спољотрговинске размене. Представили су се привредници из из Варесе и Ломбардије, Удружење европских привредника, као и Амбасада Италије и Италијански културни центар. Отварајући сајам градоначелник Суботице Богдан Лабан подсетио је да се обележава 140 година од дипломатских односа између Србије и Италије, као и интезивне сарадње између Града Суботице и Амбасаде Италије, која се огледа у поспешивању привреде и  ширењу културних веза са Италијанским културним центром „Пиаца Италија” из Суботице.

На територији Града Суботице и општина Бачка Топола, Мали Иђош, Сента, Ада и Кањижа послује 86 фирми и 156 предузетника чија је претежна делатност рачунарско програмирање и пружање консултантских услуга у области информационо-комуникационих технологија. Град Суботица стимулише упис ученика на  дефицитарних образовних профила и ове године доделио је 30 стипендија, а и пионири смо када је у питању дуално образовање.  Значај сајма се огледа у томе што промовише стратешке циљеве у области привреде региона, усаглашене са привредном политиком наше земље, рекао је градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Потпредседник Покрајинске владе и секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић је истакао да је Суботица локомотива привредног развоја целе Војводине.

Посебно сам поносан на пројекат изградње аква парка на Палићу, који треба да буде катализатор даљих инвестиција и развоја Палића као туристичке дестинације. Инвестиције италијанских компанија су на другом месту у Војводини, са 9,7 одсто учешћа у директним инвестицијама, а до сада је инвестирано више од 842 милиона евра, пре свега у агро индустрију, сектор оплемењивања али и  финансијски сектор у Војводини, истакао је Ђоковић.

Сајам је отворен још сутра и у суботу у Хали спортова у Суботици, а сада већ и по традици, током трајања сајма биће организована  предавања, трибине, презентације  и слично. Улаз за све посетиоце је бесплатан.

С. Иршевић

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести