САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА У КИКИНДИ „Калцедонија” тражи највише радника

КИКИНДА: На Сајму запошљавања одржаном у Кикинди 20 послодаваца из Кикинде, Сенте, Кањиже, Зрењанина и других места исказало је потребу за око 400 радних места, а они који траже посао имали су прилику да се директно обрате послодавцима. 
Sa Sajma zapošljavanja u Kikindi   Foto: Grad Kikinda
Фото: Са Сајма запошљавања у Кикинди   Фото: Град Кикинда

На евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) у Кикинди је тренутно око 3.200 незапослених лица, али према речима члана Градског већа Кикинде Саше Танацкова, њих преко 1.350 имају само основну школу или немају ни основну школу.

Гледајући то, напомиње Танацков, радна места за такву структуру нашег становништва врло често нису баш добро плаћена, нити постоји неки избор, али постоји могућност да се кроз програм НСЗ, уз преквалификацију и доквалификацију дође до боље плаћеног посла.  

Танацков је навео да се локална самоуправа труди да обезбеди што боље услове за привређивање за постојеће послодавце, али и оне који су у намери да бизнис развијају у овој средини.

Осим шивача за потребе погона „Калцедоније”, према речима директорке кикиндске филијале НСЗ-а Јелене Митровић, послодавци су тражили неквалификовану радну снагу, трговце, али и високошколце

– Континуирано радимо на довођењу других инвеститора, а ти разговори се одвијају стално. То чинимо самостално, али и у сарадњи са Развојном агенцијом Војводине и Србије. Наш основни циљ јесте да стопу незапослености у нашем граду сведемо на европски ниво – поручио је Танацков

Највише је било на штанду италијанске компаније “Калцедоније”, односно суботичке фирме “Гордон“, ћерке фирме италијанске компаније. Погон “Калцедоније” у Кикинди почео је са радом у јануару и тренутно има 140 запослених, али из ове компаније исказују потребу да до краја ове године упосле још 200 радника.

Руководилац кадровског сектора суботичке фирме “Гордон” Сандра Пејић каже да највише траже шиваче са или без искуства.

– Ако је неко вољан да научи тај посао, срдачно га очекујемо. Уверили смо се да су Кикинђани поприлично заинтересовани за рад у “Калцедонији” – каже Пејић.

Поред шивача за потребе погона “Калцедоније”, према речима директорке кикиндске Филијале НСЗ Јелене Митровић, послодавци су тражили неквалификовану радну снагу, трговце, али и високошколце.

– Ову берзу рада, сад већ традиционално, годинама уназад организујемо током првог квартала. Значајно је споменути да је 214 лица, која су учествовала на прошлогодишњем Сајму запошљавања, успело да се запосли – Јелена Митровић.  

М. Митровић

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести