Сарач Никола Ђуран у Уједињеним арапским емиратима

СОМБОР: С пуно разлога се Сомборци поносе својом традицијом у многим сегментима друштвеног живота, али и тиме што у овом граду и његовој околини, ни у условима четврте технолошке револуције, нису изумрли стари и уметнички занати. Један од таквих светлих примера који наставља посао предака је и сарач Никола Ђуран.
д
Фото: Dnevnik.rs

Из Николине радње, наслеђене од оца Јована, изашла су права уметничка дела од коже, парадна опрема за запреге и пронашла свој пут и до Виндзора. Наиме, током своје посете Уједињеном краљевству својевремени доживотни председник Југославије, Јосип Броз Тито, у чијим ергелама су коњи такође били опремљени амовима и кајасима из радионице Ђуран, краљици Елизабети поклонио је управо комплет опреме за империјалне кочије, произведен у мануфактури сомборских Ђурана.

Наследивши знање, али и углед радионице, Никола ових дана, уместо да се мрзне у родном граду, на предлог српског Министарства културе и  Етнографског музеја из Београда, представља Србију на Фестивалу културног наслеђа Шеик Зајед у Уједињеним арапским емиратима. Манифестацију организује Фондација „Калифа бин Зајед ал Нахјан“. Фестивал се по девети пут одржава између Абу Дабија и Дубаија, а потрајаће све до 27. јануара, до када ће на њему своје умеће презентовати и Никола. Овај фестивал, иначе, представља једну од најпосећенијих културних манифестација у Емиратима, а имајући у виду  добре односе између Србије и Уједињених Арапских Емирата, фондација „Калифа бин Зајед ал Нахајн“, која је и један од  значајнијих донатора помоћи и инвеститор у нашој земљи, позвала је и представнике старих традиционалних заната из Србије.

Као учесник фестивала који траје два месеца, Никола Ђуран ће приказивати поступак израде производа сарачког заната, ручно кројење коже, ручно шивење, обраду, лепљење, дуборез, плетење, и тако представљати традицију Србије и свог родног Сомбора

- Моја обавеза као учесника фестивала јесте да два месеца, колико траје фестивал, приказујем поступак израде производа сарачког заната, ручно кројење коже, ручно шивење, обраду, лепљење, дуборез, плетење – рапортирао је Ђуран са ове манифестације за „Дневник“, уз наду да на најбољи начин представља не само сарачки занат, већ и Србију и свој родни град Сомбор, који му је, како каже пружио несебичну подршку како би уопште отпутовао на манифестацију.

М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.8176
Најновије вести