Сателит утврдио на чијим њивама се димило

ОПОВО: На сателитским снимцима добијеним од Министарства  пољопривреде  и Управе за пољопривредно земљиште утврђено је да су на  подручју општине Опово на 97 парцела  били паљени жетвени остаци.
д
Фото: Општина Опово

Локална самоуправа идентификовала је катастарске парцеле и обавестила власнике њива - казала је Анкица Јожика из Одељења за друштвене делатности, јавну управу и опште послове.

Како је предочила власници ораница су о томе обавештени и сада треба да се изјасне да ли су палили жетвене остатке, или је то чинио за њих неко непознат, јер општинска Пољочуварска служба нема сазнања ко су починиоци.

- Утврдиће се да ли има елемената за кажњавање -казала је Анкица Јожика. -Намерним паљењем жетвених остатака се загађује животна средина, умањује квалитет земљишта, а пожари су опасни за људе и имовину јер се могу проширити на околне парцеле.

Анкица Јожика казала је да инспекцијске службе имају упориште за изрицање казни у више закона, те у одлукама локалне скупштине, где је предвиђена новчана казна за власнике земљишта, као и за лица која су палила жетвене остатке.  Општинском одлуком одређена је казна од 15. 000 динара за физичко лице, Законом о заштити од пожара предвиђена је з новчана казна  за физичко лице у износу од 10 000 динара, док је за правна лица предвиђена казна између 300.000 до 1.000000 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести