Седницом Скупштине општине обележен Митровдан у Жабљу

ЖАБАЉ: Митровдан, Дан општине Жабаљ обележен је свечаном седницом Скупштине општине у сали Дома културе, а претходно је уприличено традиционално сечење славског колача.
zabalj mitrovdan 1
Фото: Са уручења Митровданске награде, фото: Б. Рашић

Због неповољне епидемиолошке ситуације изостала је свечана академија, али су уз поштовање мера заштите, уручена општинска признања овогодишњим добитницима.

Митровданска награда додељена је Дому здравља Жабаљ, чији су запослени даноноћно радили, како би сачували здравље грађана. Њихова борба против Ковид 19 и даље траје, а Дом здравља Жабаљ је константно на висини задатка. ДОО „Чакара промет“ из Ђурђева заслужило је Митровданску повељу, јер су током ванредног стања обезбедили заштитне маске и рукавице, као и дезинфекциона средства за оне којима је то било најпотребније, као што су волонтери који су свакодневно били на терену.  Захвалницу су добиле чланице Удружења „Креативна радионица Госпођинци“, које су шиле бесплатне заштитне маске онда кад их у апотекама није било.

Председник општине Урош Радановић обратио се присутним одборницима и лауреатима, истакавши да је, осим борбе против вируса, општина напредовала и у другим сегментима.

- Планирамо још већа улагања у здравство, социјалну заштиту и образовање, као и изградњу инфраструктуре. Активним мерама, у сарадњи са вишим нивоима власти, намеравамо да привучемо домаће и стране инвеститоре у сектор прерађивачке индустрије. У будућем раду локалне самоуправе, као и до сад, грађани ће бити на првом месту, наставиће се улагања у школе и обданишта и водиће се брига о најстаријим суграђанима, кроз различите бесплатне програме - подвукао је Радановић.

Фото: Одборници у сали Дома културе, фото: Б. Рашић

Локална самоуправа успела је да заштити грађане од вируса, помажући Дому здравља, оснивањем волонтерског центра и редовним доношењем мера заштите, а да притом привреда не испашта. Од дана када је проглашено ванредно стање, Општина Жабаљ оформила је позивни центар за старије суграђане, који се налазе у изолацији. Око стотину волонтера из целе општине било је на терену, а око 20 њих у позивном центру, трудећи се да одговоре на сваки позив и захтев.

Директор Дома здравља Жабаљ др Никола Јакшић, који је примио Митровданску награду, захвалио се свима који су учествовали у борби за здравље грађана.

- Првенствено желим да се захвалим свима који су нам много помогли и олакшали рад, као што су локална самоуправа, волонтери и сви грађани који су озбиљно схватили ситуацију и придржавају се мера заштите. Осим тога што имамо издвојену ковид амбуланту, ми ћемо следеће недеље отворити посебну амбуланту, за децу која су потенцијално заражена коронавирусом - казао је Јакшић и апеловао на грађане да се строго придржавају прописаних мера.

Иако смо сведоци неповољне епидемилошке ситуације, која траје скоро целе године, Општина Жабаљ овај дан дочекала је у добром расположењу, јер је успела да сачува грађане од вируса, да помогне најугроженијима и да, поред тога, оствари и друге циљеве, који су допринели развоју општине.     

М. Рашић

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести