Секретар Зоран Милошевић у посети факултетима у Суботици

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић посетио је данас суботичке високошколске установе – Економски и Грађевински факултет и Учитељски факултет на мађарском наставном језику, чији је оснивач АП Војводина.
d
Фото: Покрајинска влада

Он је истакао да је Покрајина партнер овим установама, те посебно подвукао значај Учитељског факултета за мађарску националну мањину.

"Реч је о врло важним ресурсима нашег развоја у сфери економије и грађевинарства, а посебно важну мисију у Војводини има Учитељски факултет на мађарском наставном језику. Овај факултет сведочи пре свега о томе како ми видимо живот у различитости, јер су важне перспективе националних мањина – националних заједница везане за њихову културну, образовну, политичку и сваку другу интегрисаност у српско друштво", казао је секретар Милошевић.

Током радне посете било је речи и о унапређењу инфраструктуре факултета, побољшању студијских програма, као и о питањима у вези са применом Закона о високом образовању, пре свега о дуалном образовању.

"Ми имамо два пута – један представљају акредитовани студијски програми дуалног образовања, дакле посебни програми који у односу теорије и праксе показују бољу усклађеност практичне наставе, где се кроз ангажман послодаваца и факултета интензивира та практична делатност. Други пут је да већ постојећи студијски програми имају један модул који обезбеђује већи удео практичног рада. Значи, говоримо о спремности студената да по завршетку студија потпуно буду интегрисани у радне процесе", навео је Милошевић.

Секретар је додао да је у наредном периоду потребно модернизовати студијске програме на Учитељском факултету на мађарском наставном језику, посебно за докторске студије, чиме би поступак добијања статуса правног лица био заокружен.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести