Село Ором код Кањиже добило апотеку

ОРОМ: У селу Ором у кањишкој општини, које у истој Месној заједници обухвата још насеља Долине и Ново Село, отворена је апотека „Гален Плус”.
Orom Apoteka IMG_8206.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Свечано отварање обављено је у присуству потпредседника Покрајинске владе Михаља Њилаша, који је и потпредседник Савета МЗ Ором, јер живи у овом месту, као и челника кањишке општине и већег броја мештана.

Апотеку је отворила мештанка фармацеут Ибоља Бенак Плетикосић, која у Суботици већ дуго држи две приватне апотеке. Она каже да је рођена у Орому, где одувек живи и зна како дише ово село.

Фото: Dnevnik.rs

"Док је друштвена апотека била пуна није било потребе да ми овде отворимо апотеку. Завршила сам факултет у Сарајеву, касније сам имала доста амбиције и довољно храбрости да апотеку отворим у Суботици, прво као самосталну апотеку, а касније као здравствену установу. То функционише и пошто је друштвена апотека била све мање снабдевена, одлучили смо се за овај корак",  каже власница апотеке Ибоља Бенак Плетикосић.

Села су удаљена од Суботице и Кањиже око 25 километара, па се за лекове морало путовати, аутобуси саобраћају четири пута дневно, возови само понекад саобраћају, тако да је мештанима тешко доћи до првог града. Власница „Гален Плуса” додаје да ће настојати да снабдевање буде добро, тако да ће за снабдевање мештани имати исте могућности као у сред Суботице. Апотека је отворена у просторијама здања Дома културе у центру Орома, а с обзиром на то да ће апотеку Дома здравља и у Орому ускоро преузети у закуп „Неофарм” из Чоке, власница сматра да ће то бити здрава конкуренција, која не може да шкоди мештанима.

Житељи Орома сматрају да је значајно што су добили апотеку, а потпредседник Покрајинске владе, који је на истој функцији и у Савету МЗ Ором, Михаљ Њилаш, истиче да се село у коме живи развија, што се види на сваком кораку.

"Решило се питање снабдевања лековима у овом и околним селима, након велике кризе у којој се налази апотекарство у државном сектору, и сада више нема дилеме, сви они који желе да добију прописани лек или који се купује без рецепта, могу да га набаве на лицу места и не морају путовати у град. Врло је битно да се ради о предузетници која живи ту у селу, већ успешно води две апотеке у Суботици и сада је одлучила да делатност прошири у Орому. Наше село има будућност и сви они који могу да ураде нешто слично, требало би да ураде да живот у селу учинимо још бољим и спречимо одлазак људи. Вреди живети на селу, што могу да посведочим, тако да свима и препоручујем", каже потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш.

М. Митровић     

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести