Сенћанскa групацијa „Еуро-корп” остварила добит од 162 мил. динара

СЕНТА: Под окриљем сенћанске Групације „Еуро-корп” која упошљава 800 радника, послују предузећа „Житопромет-Млин” и „Сента-промет”, као и пољопривредно имање у Ђали, остварујући добре пословне резултате.
1
Фото: Dnevnik.rs

Председник компаније Предраг Ђуровић изјавио је да су фирме из састава „Еуро-корпа” у прошлој години оствариле укупан приход од 5,5 милијарди динара, да је остварена нето добит од 162 милиона динара, те да уредно измирује све обавезе према добављачима и држави.

„Житопромет-Млин” АД је са лањском прерадом од 63.500 тона хлебног зрна, производњом тестенина робне марке „сентела” 5.070 тона и 1.850 тона хлеба и пецива у сопственој пекари, што је нешто већи учинак него 2016. године, а раст производње бележи и у овој години.

- За услове у којима се бавимо овим послом, то сматрамо успехом. По свим показатељима смо у самом врху, ако не и на самом врху у житомлинској индустрији у Србији. Намера је да задржимо постојећи ниво производње, мада, гледајући на трендове у првом кварталу ове године, ако се наставе имаћемо пораст производње у свим сегментима – оцењује Ђуровић.

Према речима Ђуровића „Житопромет-Млин” функционише са стабилним бројем од 195 радника и лане је остварио приход од 1,85 милијарди динара, уз нето добит након опорезивања у износу од 67 милиона динара.

- Поред пласмана на домаћем тржишту све је већа потражња за нашим производима на иностраном тржишту па смо у прошлој години остварили извоз од око четири милиона евра – каже Ђуровић. – Ширимо продају у земљама у региону. Робу пласирамо у Македонију, Албанију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Шведску, па чак и Аустралију. Додуше у Аустралију брашно и тестенине испоручујемо у мањим количинама, али у првим месецима ове године појачава се тражња, тако да то и нису више симболичне испоруке.

Фото: Предраг Ђуровић

„Житопромет-Млин” се увелико припрема за предстојећу жетву, из које планира да од пољопривредних произвођача преузме 70.000 до 75.000 пшенице. Ђуровић наглашава да су од пословних банака већ обезбеђени кредити за откуп пшенице и да је тај део припрема оперативно заокружен, спремни за прихват рода биће и силоси, али да ће у погледу откупне цене пшенице све зависити од кретања на тржишту.

- Пшеницу ћемо као и до сада откупљивати у време жетве, а од оних који је складиште у нашим силосима, када се определе током године – додаје Ђуровић.

Предузеће „Сента-промет” се са преко 600 запослених и лањским прометом од 3,3 милијарде динара, што је више за 12 одсто у односу на претходну годину, добро носи са конкуренцијом, па је са шест новоотворених, број мешовитих малопродајних објеката повећан на 56. Овим је предузеће израсло у лидера у региону Потисја.

- Имамо озбиљну конкуреницју у нашем окружењу на подручју осам потиских општина у којима радимо, али успевамо да се изборимо и да се на неки начин афирмишемо као добра комшијска трговина локалног карактера, која покушава и труди се да изађе у сусрет потрошачима, да одговори свим захтевима које тржиште и велики трговински ланци намећу. За сада успевамо у томе, што се види по томе да из године у годину повећавамо број малопродајних објеката и по расту промета. Настављамо да продајну мрежу ширимо у општини Бечеј, где смо већ отворили три објекта и у плану су још неки, као и ширење у местима новобечејске општине према Кикинди, где смо већ присутни са шест објеката. У овој години у плану је отварање пет до осам објеката, па се надам да ћемо до краја ове године имати 65 продавница. Успут се трудимо и да постојеће објекте што више осавременимо, обогатимо са што већом и бољом понудом и повољнијим ценама – предочава Ђуровић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести