Шест деценија Галерије наивне уметности у Ковачици

КОВАЧИЦА: Дела самоуких сликара у Галерији наивне уметности у Ковачици лане је видело око 15.900 посетилаца. Да се диве сликама Ковачицу походе гости из наше земље и целог света.

Директорка најпознатије културне установе у ковачичкој општини и овом делу Баната Марија Распир и кустос Ана Жолнај Барца, указују да је било знатно више посетилаца из иностранства и индивидуалних посета, а мање ђака који организовано долазе у оквиру школских екскурзија, па је број посетилаца смањен у односу на 2012. када их је било око 20.000. 

Установа је, поред репрезентативних поставки, приредила више самосталних изложби чланова и гостујућих сродних удружења наиве, а овдашњи уметници гостовали су у Смедереву, Новом Саду, Београду, Гучи, Лапову, али и галеријама широм света. Ишло се и на сајмове туризма јер су управо поставке у Галерији наивне уметности и атељеима ковачичких сликара, највећи магнет за бројне туристе и љубитеље наиве који походе Ковачицу.  
  
Мада је ковачичка сликарска школа зачета још раније, Галерија наивне уметности у Ковачици основана је 1955. године, тако да ће овогодишње активности бити у знаку обележавања јубилеја - 60 година рада. Допринос плејаде 15 сликара родоначелника ковачичке наиве се веома уважава, а у поставци галерије посебно место заузимају Мартин Јонаш (1924-1996) и Зузана Халупова (1925-2001). Галерија сада има 26 чланова, међу којима су најстарији Алжбета Чижикова (79) којој је у децембру приређена изложба и Михал Поволни (80) из Падине.    

Као самостална установа највећим делом се финансира из општинске касе и сопствених прихода од улазница посетилаца. За неопходна улагања поред општине средства се обезбеђују и са стране из земље и иностранства, за које се конкурише разним пројектима. Тако је уз помоћ из Владе Словачке, Покрајинске владе Војводине, Националног савета Словака и ковачичке општине лане у Чапловичовој улици у Ковачици завршено реновирање и отворена Спомен кућа Мартина Јонаша, једног од најчувенијих и најпризнатијих родоначелника ковачичке наиве и најзначајнијих сликара наиве у свету.

У оквиру општинског пројекта „Ризница туризма” обновљена је лане фасада зграде, уређен изложбени простор у поткровљу и изграђен паркинг, док се у овој години очекује покривање дворишта галерије, тако да се гостима боравак учини што пријатнијим.
- Са смањеним буyетом за ову годину не знам у којој мери ћемо успети да реализујемо све предвиђене активности - каже директорка Марија Распир. - Планови су нам амбициозни, али ће по свему судећи све бити мало скромније. Ове године за редовну делатност из општинске касе нам је предвиђено пет милиона динара, а надамо се и додатним средствима по конкурсима.

Централна прослава биће 15. маја, а поводом 90-годишњице од рођења Зузане Халупове 5. фебруара биће отварање поставке њених остварења, док ће крај године у децембру обележити изложба дела Јана Књазовица.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести