Школа у Клеку даје пример како се развија еколошка свест: Повратак деце природи

КЛЕК: Основна школа „Јован Дучић“ из Клека је од школске 2019/20. године у пројекту обогаћеног једносменског рада. У оквиру њега већ две године успешно ради секција „Еко свет Клек”, на задовољство ученика и наставнице Љиљане Ратковић, чија је и замисао била овакав вид рада и едукације младих.
eko-svet-klek
Фото: Приватна архива

-Сведоци смо да се живот савременог детета, било да живи на селу или у граду, везује за рачунаре и телефоне. Деца су потпуно изгубила контакт са природом. А природа и наша планета се суочавају са великим искушењима и тешкоћама, те је неопходно еколошко образовање, развијање еколошке свести, буђење љубави према природи и формирање еколошки пожељног понашања сваког појединца - прича Љиљана Ратковић.

Активности „Еко света Клек” су бројне, а жеља је била да се чланови прво упознају са својом околином и окружењем. Зато су осмишљене руте које су за почетак захтевале физичко ангажовање ученика.

- Суочили смо се са невероватном чињеницом да ученици током свог одрастања нису имали прилику да истраже и упознају ни непосредну околину. На планиране руте бисмо кренули пешице или бициклима. Обилазили смо околину села, уочавали детаље у природи, пратили и примећивали битне карактеристике, и то свим чулима. На тај начин смо код ученика развијали потребу да бораве у природи, да се солидаришу и помажу једни другима, да чувају и негују природу – истиче Ратковић.

Фото: Приватна архива

Ђаци су проналазили плодове у природи, орахе, трњине, ринглове, цветове багрема, зове, камилице… Шетали су по блатњавим путевима, уочавали трагове дивљачи, станишта животиња, пратили понашање животиња, фазана, чапљи, зечева, лабудова, риба, водених змија… Пратили су и временске услове, кретање облака, могућност падавина, односа дугодневнице и краткодневнице, правац дувања ветра, појаву грмљавине, залазак сунца, оријентисали се у простору, пењали на дрвеће. Укратко, радили су неке ствари које деца данас не раде често.

А на крају активности у претходној школској години, чланови секције „Еко свет Клек” упознали су своју околину са реке.

- Скоро четири сата смо се бродићем возили Бегејом и каналом ДТД. Да бисмо ово реализовали, много нам је помогао Бојан Стојковић, родитељ нашег седмака. Упознао нас је са капетаном бродића Николом Спаићем и спонзорисао пловидбу за чланове секције. На томе смо му неизмерно захвални. Возили смо се бродићем до Зрењанина и успут разгледали околину. Пловили смо до зрењанинског насеља Берберско, па назад ка Клеку. Код триангла смо упловили у воде канала ДТД и упутили се ка Јанковом Мосту. Реакције су биле феноменалне, а деца одушевљена. За чланове секције, ово је био незабораван доживљај - истиче Љиљана Ратковић.

Ђаци су тренутно на распусту, али већ постоје планови за наредну годину. У тим плановима сигурно ће се наћи активности у вези са сакупљањем и селектирањем отпада, озелењавањем површина, али и даљим упознавањем околине.

Ж. Балабан

ПројекатНепристрасно кроз Зрењанинреализује ДВПДигитал”, а суфинансира Град Зрењанин. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести