Словачки инвеститори заинтересовани за отварање погона у Опову

ОПОВО: Све више инвеститора интересује се за покретање производње на подручју општине Опово. Словачка компанија „Агентура Евка” планира да у општини Опово изгради погон, односно фабрику у којој би производила опрему за светске сајмове.
Opovo Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Директна инвестиција била би између 500.000 и милион евра, а запослило би се 20 радника из оповачке општине.

По речима Мирослава Страшифтака, власника ове словачке компаније, уколико у Опову нађе погодно земљиште за изградњу производног погона, с обзиром на услове које му је ова локална самоуправа понудила, спреман је за инвестицију, али ће одлуку ипак донети за пар месеци. Његова фирма бави се производњом опреме за велике сајмове и функционише у 60 држава широм света.

- Пријем од стране председника општине је изузетан, а што је најбитније, понуђена нам је максимална сарадња која је велики плус у доношењу коначне одлуке – рекао је Страшифтак.


„Експерта Пирамида” у Сефкерину

Предузеће „Експерта Пирамида“ из Београда, намерава да пресели седиште и производни погон у Сефкерин, насеље у општини Опово. Тим поводом председник општине Зоран Тасић разговарао је са власницима фирме Марином Јочић и Зораном Стоименовим. Реч је о производњи кондиторских производа и за ту намену купљена је некретнина у Сефкерину.

За општину је, по речима Тасића, најважније отварање нових десетак радних места. Као што је обећано пре три године, достигнута је бројка од 200 нових радних места, што ће бити политика којом ће се локална самоуправа руководити и у будућности.

Представници фирме „Експерта Пирамида“потврдили су да раде на припреми погона, а реч је о производњу ручно рађеног кекса, којом се баве 17 година. Годишња производња им је 70 – 100 тона, а производе дистрибуирају у велепродају здраве хране и ринфузне робе, те у „Макси” маркете.


Председник оповачке општине Зоран Тасић истиче озбиљност ове словачке компаније, њен реноме на међународном тржишту и истиче спремност локалне самоуправе да испуни све тражене услове, како би она изградила своју фабрику управо у Опову.

- Конкретно ради се о индустријском погону за израду дрвених елемента за све светске сајмове. Оно што је наша обавеза као локалне самоуправе јесте да у наредном периоду пронађемо одговарајућу парцелу за ову фирму, а с друге стране понудили смо све ресурсе локалне самоуправе у смислу издавања грађевинских дозвола. Остаје нам и да у наредних месец дана припремимо неколико локација на којима би они могли да граде фабрику, припремимо урбанистичке услове, затим комплетну анализу људи који се налазе на бироу у смислу професионалног профила за потребе фабрике и да им то доставимо што пре- истакао је Тасић.

 Љ.М.

Пројекат „Непристрасно информисање у Опову” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести