Смотра и трка коњских запрега на 14. меморијалу „Јован Ђуран” у Сомбору

СОМБОР: Протеклог викенда ,када је у Сомбору одржана традиционална смотра и трка запрега у оквиру 14. манифестације Меморијал „Јован Ђуран”, чији се такмичарски део одржао на помоћном терену овдашњег Фудбалског клуба „ЖАК“, али и трговима и централним улицама Сомбора, одржава се у част познатог сомборског сарачког мајстора Јована Ђурана, чије се занатско умеће граничило са уметношћу.
motra konjskih zaprega na trgovima i centralnim ulicama Sombora Foto: Dnevnik.rs
Фото: Смотра коњских запрега на трговима и централним улицама Сомбора Фото: Дневник.рс S

Опрема за коње из његове радионице стигла је чак и до двора британске краљице Елизабете Друге, ергела Ђаково, Липик, Бриони, али и до узгајивача у Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Мађарској, Шведској... Први Меморијал „Јован Ђуран” организован је 2006. године у ергели Келебија на предлог Вјекослава Пападопула, председника Удружења одгајивача липицанерске расе коња Србије.

Мада манифестацији, поред ревијалног, никада није недостајало ни такмичарског духа, овогодишњи Меморијал добио је и нови сегмент, пошто је Савез за коњички спорт Србије за Олимпијске и ФЕИ дисциплине одлучио да се управо у Сомбору на овој манифестацији организује и Отворено првенство Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве. Организатор такмичења је Коњички центар „Панонски топот“, а координатор манифестације је Никола Ђуран, син и настављач сарачког заната Јована Ђурана. Покровитељи овогодишњег издања Меморијала „Јован Ђуран” су Град Сомбор и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а помоћ у организацији манифестације није прошла ни без многобројних сомборских привредника и спортских радника из света коњарства.

Фото: Смотра коњских запрега на трговима и централним улицама Сомбора Фото: Дневник.рс

Мада је жири имао заиста тежак посао, неко је морао и да победи, награда за најлепши фијакер „Фијакер стари“ отишла је у руке Жељка Андрашића и његове сувозачице Илдике Марасек. У трци на трави стадиона ФК ЖАК, која се одвијала под именом Уједињених Арапских емирата, победио је Никола Цвјетичанин из Петроварадина, остављајући иза себе Акоша Берењија из Кањиже и трећепласирану Терезе Керестеш из Келебије.

Друга трка, односно она посвећена 14. Меморијалу „Јован Ђуран“ која се бодовала као Отворено првенство Војводине у вожњи вишепрега између чуњева, познаваоци овог спорта би рекли сасвим очекивано, је протекла у знаку доминације Драгана Трњакова из Сомбору оближњег Стапара, који већ неколико година уназад готово да нема достојног противника у одмеравању у овој дисциплини када је у питању не само наша држава, већ и земље у окружењу. Одмах иза перјанице стапарске породице пољопривредника и одгајивача коња липицанерске расе Трњакова, поредак на победничким постољима је био као „преписан“ из трке УАЕ, па се тако на друго место пласирао Берењи, док се још једна бронза нашла у рукама исте даме из Келебије, Терезе Керестеш.Мале Викторије најбројнији фијакери

Смотра фијакера, међу којима су доминирали они типа: мала Викторија, штајервагена, паорска и водарска кола прошла је, свечано отварајући манифестаицју, прво кроз градско језгро да би се зауставила испред зграде Жупаније, где их је поздравила градоначелница Душанка Голубовић, али и представници дипломатског кора.


Меморијал из године у годину расте по броју учесника и атрактивности програма, па су се тако овог лета Сомборцима и бројним гостима и знатижељницима својим запрегама и умећем представили такмичари из целе Србије, односно „коњари“ из Чачка, Обреновца, Петроварадина, Јабуке, Пећинаца, Зрењанина, Келебије, Црвенке, Ченеја, Кањиже, Стапара, Куцуре...

Захваљујући породици Ђуран, чија је глава, Никола, недавно на позив УАЕ провео три месеца у Дубаију демонстрирајући умеће породице у сарачком занату, овогодишњи Меморијал су посетили и амбасадор Египта у Београду Амр Алгувејли и Уједињених Арапских Емирата Мубарак Ал Дахери, а занимљиво је да је највише позиционирани дипломатски представник Египта узео и активно учешће, преузимањем улоге члана жирија који је одлучивао о томе који је фијакер или нека од других запрега била најлепша ове године.

Фото: Такмичарски део одржан на помоћном терену овдашњег Фудбалског клуба „ЖАК“ Фото: Дневник.рс

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић приредила је пријем за амбасадоре заједно са помоћником градоначелнице за културу и информисање Браниславом Сворцаном. Том приликом презентована је слика „Битка код Сенте“, као и кратки документарни филм о потенцијалима Сомбора у области културе, образовања, привреде, пољопривреде и туризма.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести