Сомбор: Некретнине пролазе кроз решето

СОМБОР: Мада су познати, за српске прилике, као изузетно уредне платише када су у питању сви комунални рачуни и пореске обавезе по основу поседовања некретнина, Сомборци од првих дана маја имају прилику да у својим домовима „угосте“ пописиваче градске пореске администрације.
Дневник
Фото: Локална пореска администрација у Сомбору почиње попис имовине Фото: Дневник.рс

Наиме, улазећи у програм „Реформа пореза на имовину“ који се у нашој земљи проводи у 45 локалних самоуправа, овдашња варошка пореска администрација је решила да у потпуности уведе ред у своје регистре, односно да постојећу базу података „укрсти“ са стварним стањем на терену.

Циљ програма, како тврде порезници, је да се у наредних шест месеци колико траје пројекат евидентирају сви обвезници, односно да сви плаћају порез на имовину којом стварно располажу. Тиме би се пре свега увео ред у евиденцију пореских обавеза грађана, али би се постигло и равномерно оптерећење пореских обвезника, умирују овдашњу јавност из локалне пореске администрације.

Пописивачи који улазе у домове Сомбораца имаће одговарајуће легитимације

Наглашава се да ће у првој фази имплементације пројекта 17 пописивача отпочети попис непокретности на територији Града Сомбора, тако да грађани могу очекивати у наредном периоду њихову посету. Како поручују из градске управе пописивачи ће имати и одговарајуће легитимације за обављање овог посла.

„Молимо грађане да пописивачима изађу у сусрет, да им пруже све неопходне податке, односно попуне одговарајућу пореску пријаву и испуне законску обавезу. Средства прикупљена по основу наплате пореза на имовину користе се за одржавање и грађење улица, путева, водоводне и канализационе мреже, школа, вртића и других објеката. Редовним плаћањем пореза значајно утичемо на квалитет живота у нашој средини и дајемо допринос развоју нашег места”, стоји у допису Одељења локалне пореске администрације ГУ Сомбора.


Више реда и у адресама 

До краја ове године више реда би требало да се уведе и у варошки адресни регистар, чиме ће свака улица добити своје име, а житељи адресу са тачном кућном „нумером“ на којој живе. Завршетком овог посла коначно ће одзвонити ситуацији да су адресе великог броја зграда у насељу Нова Селенча обележене словима па бројем ( нпр. Т-4), да чак стотинак новоформираних улица немају адекватан назив него су урбанистички и катастарски нелогично „прикључене“ постојећим, али и да великом броју грађана у личним документима уместо кућног броја пише „бб“, (односно без броја).


Цео програм „Реформа пореза на имовину“ финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а Влада Швајцарске је за пет најуспешнијих општина, односно градова обезбедила наградни фонд у износу од милион франака. Сомбор, који је иначе у самом врху српских локалних самоуправа када је у питању процес дигитализације издавања грађевинских дозвола, стварање повољне пословне климе... за спровођење овог програма који би требао да уведе додатни ред у пореске „либре“ изабран је међу 92 локалне самоуправе колико их се пријавило за учешће у пројекту.

        М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести