Сомбор: Основана привремена фирма „СО варошка”

СОМБОР: Након што су средином јула ове године одборници Скупштине града дали „зелено светло“ на предложени уговор о о јавно-приватном партнерству за нову јавну расвету, извршна сомборска власт је кренула у реализацију. Реч је о послу који би пореске обвезнике, у следећих 12 година, требао да кошта око 33.000 евра месечно.
sombor
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Градско веће је на својој последњој седници дало сагласност за успостављање залоге на новчана потраживања по уговору о јавно-приватном партнерству са фирмом „Еско Елиос“ за замену, рационализацију система за јавно осветљење применом мера уштеде енергије. Суштина целог пројекта је замена готово 9.500 светиљки, како би уместо старих и неефикасних биле постављене ЛЕД и метал-халогене сијалице у самом Сомбору, свим његовим селима, као и у салашким насељима Лугову, Жарковцу и Чичовима. Рачуница је, према уверавањима овдашњих власти таква да извршилац радова гарантује да ће током уговорног периода, од 12 година, бити остварена гарантована уштеда од 461.000 евра, од којих ће 85 одсто припасти предузећу „Еско Елиос“ доо, а преосталих 15 одсто Граду Сомбору.

Како стоји у записнику са седнице Градског већа, залога на новчаним потраживањима се успоставља у корист Ерсте банке у циљу обезбеђења потраживања из уговора о кредиту који ће се потписати између ове банке и новоформираног Друштва посебне намене „СО варошка” доо из Новог Сада. Месечне обавезе Града Сомбора за замену јавне расвете, у наредна 144 месеца, износиће 33.608 евра, којима треба додати и месечне трошкове електричне енергије. Привремено предузеће, односно како то стоји у евиденције Агенције за привредне регистре Р.Србије, Друштво посебне намене „СО варошка“, основано је половином августа са основним капиталом од 100.000 динара. Према подацима из АПР, друштво је у власништву предузећа „Еско Елиос“ из Новог Сада, изабраног понуђача у поступку јавно - приватног партнерства за замену, рационализацију система за јавно осветљење применом мера уштеде енергије на територији Сомбора.

ДПН „СО варошка” основано је на одређени период, од преко 13 година, односно до 31. децембра 2034. године, а њен заступник је држављанин Мађарске, Александар Буда Будимир, чије се име налази и међу члановима Српске самоуправе у Будимпешти. Као партнер у целом пројекту и сомборска локална самоуправа има члана надзорног одбора овог предузећа, а председница овог тела ће бити Јелена Теофанов, која већ руководи надзорним одборима два предузећа у којима идентичне уделе у власништву имају предузећа „Еско Елиос” и „Кип лајт” из Београда, чувеног по набавци скупоцене новогодишње јелке у престоници Србије. Већински власник новосадског „Еско Елиоса“ је Силвестер Хорват који стоји иза истоименог предузећа у Мађарској.

        М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести