Сомбор: Са мање гаса топлији радијатори

СОМБОР: Мада је било уобичајено да током жарких летњих дана мало ко размишља о периоду зиме и грејању, нестабилна ситуација на пољу енергетике условљена и међународним збивањима натерала је и „обичан“ свет да мисли о предстојећој грејној сезони.
radijator pixabay
Фото: pixabay.com

Наравно, они којима је посао да се постарају да радијатори Сомбораца буду топли током зиме морали су да мисле унапред, па је тако и директор Јавног комуналног предузећа „Енергана“ Ђурађ Милановић са директором пројекта „Боља енергија“ Даниелом Бергом потписао, у просторијама Градске управе, уговор о реализацији пројекта набавке и уградње СЦАДА система и опреме за топлотне подстанице за ЈКП „Енергана“.

Суштина ове аквизиције комуналног предузећа које топлотном енергијом снабдева око 4.000 стамбених јединица и скоро 150 привредних субјеката је заправо рационалнији утрошак основног енергента и рационалнија производња енергије. Наиме, захваљујући новом софтверу за оптимизацију потрошње гаса и пратећих елемената сомборска „Енергана“, као и сви њени корисници, имаће мању потрошњу енергента. Имплементацију нове опреме у систем грејања ЈКП „Енергана“ спровешће „ НС Концепт“ доо, за шта су такође овом приликом директор пројекта Даниел Берг и директор „НС Концепт“ Жељко Дробњак потписали уговор.

Директор пројекта „Боља енергија“ Даниел Берг истакао је да очекује ће се добра сарадња наставити и на фази имплементације пројекта.

- Уколико успемо да барем мало смањимо употребу гаса и емисију штетних гасова, већ смо урадили велики корак. Ако подстанице буду ефикасније, обезбедићемо боље грејање крајњим корисницима, што је циљ од самог почетка пројекта - рекао је Берг.

Директор ЈКП „Енергана“ Ђурађ Милановић најавио је да ће нови софтвер почети са радом од 1. октобра.

- Софтвер ће да ради на оптимизацији потрошње гаса, да кроз сложене рачунарске процесе ми успемо да трошимо нешто мање гаса, односно да будемо енергетски ефикаснији, а самим тим да грађани имају корист, односно да ће се исто грејати са мањом потрошњом гаса, да би уједно и рачун за гас био нижи - објаснио је Милановић.

„Боља енергија“ је петогодишњи пројекат усмерен на унапређење енергетске ефикасности на нивоу општина и на повећање употребе обновљивих извора енергије, који финансира и спроводи Америчка агенција за међународни развој – УСАИД.

        М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести