Сомбор: Већа издвајања за социјалне потребе

СОМБОР: Последњих неколико година обележио је раст броја житеља Сомбора и околине који су се нашли у социјалној потреби и који су за решавање овог свог проблема били принуђени да се обрате овдашњем Центру за социјални рад.
Sombor Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сомбор Фото: Дневник.рс

Последњи јавности познат податак да се пре две године овој институцији социјалног старања за разне видове помоћи током године обраћало и до 4.000 становника, што је драматично повећање у односу на период пре десетак година када се тај број вртео око 600 социјално угрожених.

Како ковид пандемија сигурно није повољно утицала на овај тренд, повећава се потреба за пружањем разних видова помоћи и подршке социјално угроженим Сомборцима, за шта су само ове године из варошког буyета обезбеђена више него озбиљна средства. Тако је за мере социјалне заштите, у које спадају услуге личног пратиоца детета и ученика, помоћи и неге у кући, дневног боравка за децу и одрасла лица са сметњама у развоју, сигурне куће, брачног и породичног саветовалишта, саветовалишта за рани развој детета, персоналне асистенције за лица са сметњама у развоју, социјално – едукативне услуге, родитељског додатка за прворођено дете, финансијске помоћи незапосленим породиљама и финансирање вантелесне оплодње, Град Сомбор ове године издвојио 100.930.000 динара.

Приде, крајем маја је из републичког буyета, односно Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, уговором који су потписали ресорна министарка Дарија Кисић Тепавчевић и сомборски градоначелник Антонио Ратковић, обезбеђен наменски трансфер средстава у износу од преко 11.000.000 динара намењен суфинансирању услуга социјалне заштите из надлежности јединица локалне самоуправе. Све ове чињенице су нагласиле потребу за већом ангажованошћу овдашњег Центра за социјални рад, који је недавно требао да уђе у поступак изградње новог објекта, али се од овог пројекта по свему судећи за сада одустало.

Наиме, не тако давно сомборско Градско Веће је донело закључак о раскиду уговора о изради пројекта за урбанистичко-архитектонску разраду локације за потребе изградње новог објекта Центра за социјални рад (ЦСР), који је смештен у Карађорђевој улици. До овога је, према званичном појашњењу из сомборске Градске управе достављеном локалним „Сомборским новинама“, дошло због својеврсног неспоразума насталог на линији ресорног министарства и локалне самоуправе приликом покушаја реализације, од министарства предложеног, пилот пројекта захваљујући којем је требао да буде изграђен нови објекат ЦСР.

Како су појаснили из сомборске Жупаније првобитни договор је био да сам град треба само да обезбеди локацију и након тога наручи урбанистички пројекат како би процедура била убрзана. Ипак, у наставку преговора Министарство је пред локалну самоуправу изнело нове захтеве, односно да поред локације и урбанистичког пројекта обезбеди комплетну пројектно-техничку документацију за добијање грађевинске дозволе, комплетно опреми локацију потребном инфраструктуром као и да из властитих средстава финансира почетак радова, односно изградњу темеља и партерно уређење на овој локацији.

Како средства потребна за испуњавање новонаметнутих обавеза надмашују донацију ресорног министарства, од изградње новог Центра за социјални рад се одустало, па је на сто враћен постојећи пројекат реконструкције актуелног објекта ЦСР који поседује и све потребне дозволе, што је пројекат који се обавезала да финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима Републике Србије.

        М. Миљеновић

Dejan K.
14.06.2021 • 13:49
Tuga! Sta drugo reci....
EUR/RSD 117.5668
Најновије вести